10 Jun 2015 0 comments

Tart Nenas Hitam

Tart Nenas Hitam -

Tart Nenas Hitam

Bahan A
250 gram gula perang
300 gram mentega tawar
Sebiji telur (kuning dan putih) grade B
1 kuning telur
1/4 sudu teh garam

Bahan B
30 gram tepung jagung
425 gram tepung gandum
30 gram serbuk coklat hitam
30 gram susu tepung

Jem nenas secukupnya - gentel bujur

Penyediaan :
1.  Satukan bahan A dan pukul hingga sebati menggunakan senduk kayu.
2.  Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
3.  Masukkan ke dalam acuan tart gulung dan tekan.  Letak inti nenas dan gulung.
4.  Hias mengikut suka.
5.  Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 25-30minit.

Nota :  Serbuk coklat hitam mempunyai rasa yang pahit, sukatan boleh dikurangkan dan dicampur dengan serbuk koko biasa..

Tart Nenas Hitam


Tart Nenas Hitam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Jun 2015 0 comments

Biskut Sampan Nestum

Biskut Sampan Nestum -

Biskut Sampan Nestum
Resipi : cikadakbiru.blogspot.com
Sumber : Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-Bahan
250 gram mentega - suhu bilik
140 gram gula perang halus
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil essen vanilla

Bahan Doh Pastri
40 gm tepung jagung
2 1/4 cawan rata tepung rose @ tepung gandum

Bahan Filing Nestum
1/3 Adunan yang di ketepikan
1/2 cawan nestum
3 sudu besar tepung jagung

Hiasan :  Potongan ceri merah dan hijau

Cara-cara :
1. Pukul mentega bersama gula perang sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul hingga sebati.  Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau rata.
3. Ketepikan 1/3 dari adunan untuk Filing. Baki adunan untuk bahagian doh pastri.
4. Doh Pastri :  Satukan baki adunan dan tepung jagung, kacau guna senduk kayu,  kemudian masukkan tepung gandum dan adun sehingga tidak melekat jari.
5.  Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan sampan atau acuan tart, biar berlurah di tengahnya. Trim lebihan doh dengan pisau.  Buat hingga habis.
6.  Filling Nestum :   Campurkan adunan yang di ketepikan bersama tepung jagung dan nestum..Kacau sehingga sebati menjadi adunan yang lembik.
7. Ambil sudu kecil atau pisau, ratakan filing nestum di tengah doh pastry.  Hias dengan potongan ceri merah dan hijau.

8.  Bakar pada suhu 170C selama 15minit api bawah saja dan tukar api atas dan bawah selama 15 minit lagi hingga masak.
Biskut Sampan Nestum


Biskut Sampan Nestum shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;