12 Jun 2015 0 comments

Salad ubi kentang chat

Salad ubi kentang chat -
Salad ubi kentang chat ni sangat sedap sebab ubi kentang jenis ni isinya lembut , rasanya manis , banyak kanji dan berlemak . Bila nak buat salad ubi kentang saya akan guna ubi kentang jenis Yukon yg berwarna kekuningan dan ubi kentang Ghat ni . Senang nak buat salad ni sebab bahan yang digunakan tak banyak . Selalunya bila saya masak ayam grill , saya mesti gandingkan dengan salad ubi kentang dan mix salad supaya hidangan seimbang ada protein , kabohidrat dan fiber . Alhamdulillah sedap salad ubi kentang ni yumyum..


BAHAN-BAHAN :

800 grm ubi kentang jenis Chat - direbus dan dipotong dadu sederhana besar.
1 biji bawang besar - diracik kecil
1/2 biji cili capsicum warna merah
1/2 biji cili capsicum kuning
sedikit daun bawang - diracing kecil

DRESSING SALAD :

5 sudu besar minyak buah zaitun/olive oil - blh ditambah atau kurangkan
2 ke 3 sudu kecil cuka balsamic - blh ditambah atau dikurangkan
Garam/gula/black pepper - secukup rasa

* Semua bahan ini di campur dalam bekas bertutup dan digoncang sampai sebati .

CARA PENYEDIAAN SALAD:

- Bersihkan ubi kentang dan dipotong kecil tak perlu kupas kulit , kemudian masak air dalam periuk sampai mendidih dan boleh dimasuk semua ubi kentang tadi dan sedikit garam . Masak ubi kentang sampai empuk , angkat dan di tos. Bersihkan semua bawang besar. cili capsicum dan dipotong kecil .

- Masukan semua ubi kentang , daun bawang , cili capsicum dan bawang besar dalam bekas yang sesuai . Tuangkan dressing ke dalam mangkuk ini dan gaul semua bahan supaya menjadi rata . Boleh ditambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

Alhamdulillah ayam panggang dgn salad ubi kentang dan mix salad .



Salad ubi kentang chat shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
11 Jun 2015 0 comments

Triffle utk minum petang

Triffle utk minum petang -
Syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1  swiss roll 
1  tin fruit coctail
1  kotak jelly crystal 

* Boleh juga diganti buah peach dlm tin

RESEPI UNTUK CASTARD :

1  tin susu sejat Ideal milk
1  tin air buah-buah dalam tin
5  sudu besar tepung kastard - secukupnya

CARA MEMASAK CASTARD : Campur semua bahan dalam periuk dan kacau dulu bagi tepung castard larut kemudian baru nyalakan api dapur dan terus kacau sampai kuah castard menjadi pekat dan berkilat .Terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila dan suam sikit baru dituang ke atas kek yang dah disusun dalam mangkuk yang sesuai.

* Kuah castard ni mesti di kacau masa proses memasaknya kalau tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul . Kalau nak sos castard lebih pekat tambah lagi tepung castard dan kalau nak lagi manis tambah la gula..

CARA NAK SUSUN ATUR TRIFFLE NI :

1. Potong kek swiss roll sederhana tebal dalam 2 cm ketebalannya , lepas tu susun kek dalam mangkuk yang sesuai , pastikan semua pemukaan mangkuk ditutup dengan kek .

2. Tuangkan sos castard yang dah dimasak tadi secara perlahan-lahan sampai menutupi lapisan kek tadi dan biar sampai sos castard sejuk . Ambil semua buah dalam tin yang sudah ditos awal tadi dan susunlah diatas sos castard tadi.

3. Bancuh jelly crsytal mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus dan tuangkan secara perlahan-lahan atau menggunakan senduk , ceduk jelly ini dan tuang ke atas lapisan fruit coctail tadi secara perlahan-lahan sampai habis jelly ini.  Biarkan jelly sejuk dan mengeras sikit dan boleh la dimasukkan triffle ni ke dalam peti sejuk , bila jelly dah keras boleh la dimakan bersama whipping cream..

Triffle ni sedap dimakan dgn whipping cream .


Triffle utk minum petang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;