Pulut Tai Tai
Bahan-bahan
300gm pulut - rendam 4-5 jam
300ml santan segar + 1/2 sudu teh garam, kacau
30 kuntum bunga telang
1 keping asam gelugor
Loyang 6in di alas daun pisang atau plastik
Penyediaan :
1. Masak bunga telang dengan sedikit air hingga mendidih dan keluar warnanya. Toskan jus nya ke dalam bekas.
2. Cuci pulut, ambil 1/3 pulut dan rendam bersama jus bunga telang dan sekeping asam gelugor. Baki pulut pula di rendam dengan air biasa. Rendam selama 4-5 jam.
3. Toskan pulut, ratakan pulut tanpa warna sebelah menyebelah dengan pulut ungu di dalam sebuah loyang.
4. Kemudian tuang santan perlahan2 sehingga rata. Kukus di dalam pengukus yang di panaskan dahulu selama 30 minit.
5. Angkat, kemudian gaulkan kedua pulut tadi supaya bercampur. Ratakan kembali dan tekan padan ke dalam loyang.
6. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidang dengan serikaya.
Pulut Tai Tai
Pulut Tai Tai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi