10 Dec 2015 0 comments

Japanese Cotton Chesecake

Japanese Cotton Chesecake -

Japanese Cotton Chesecake
Sumber :  FB Resipi Ringkas

Bahan (A)
70 gm gula halus
6 biji putih telur A
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

Bahan (B)
250 gm krim keju
50 gm mentega
6 biji kuning telur A
100 ml susu segar
1 sudu besar jus lemon @ 1/2 sudu teh pes lemon
70 gm gula halus

Bahan (C)
80 gm tepung superfine/kek

Cara Membuatnya:

  1. Krim keju dipotong kecil dan masukkan ke dalam periuk kecil bersama mentega, gula dan susu. Cairkan secara double-boiler dan kacau hingga adunan menjadi likat. Masukkan kuning telur dan jus lemon. Kacau sebati.
  2. Angkat dari api dan masukkan tepung. Pastikan adunan masih hangat.
  3. Pukul putih telur, gula dan krim tartar hingga gebu dan kental. Apabila dicolek dengan jari, adunan masih berekor. Jangan terlalu keras kerana ia akan kering.
  4. Alihkan adunan pes tepung ke dalam bekas lebih besar. Masukkan putih telur sedikit-sedikit dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
  5. Sediakan tin pembakar bulat berukuran 9 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.
  6. Tuangkan adunan dan bakar secara water-bath.Sediakan dulang lebih besar dan masukkan air 1/3 penuh. Letakkan tin kek atasnya. Masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 170 darjah celcius.
  7. Bakar selama 1- 11/2 jam hingga masak. Untuk menguji kek masak, cucuk dengan lidi. Jika masih melekit, bakar semula hingga masak.


Japanese Cotton Chesecake


Japanese Cotton Chesecake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Dec 2015 0 comments

Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake

Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake -

Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake
By :  K1 @ Citarasawan

Bahan Dasar Kek
250gm chocolate sponge mix
185gm telur (tanpa kulit)
50ml air
75gm mentega cair
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh chocolate emulco

Loyang 9x9in

Satukan semua bahan kek kecuali mentega cair.  Putar dengan kelajuan tinggi selama 5-6 minit hingga kembang.  Masukkan mentega cair dan putar perlahan dan sebati.  Tuang ke dalam loyang 9 x 9in yang di alas kertas minyak.  Bakar selama 40-45 minit pada suhu 180C.  Sejukkan di atas redai dan potong setebal 1 in.  Masukkan potongan kek ke dalam loyang 8x8in (loose base tin). Ketepikan.

Bahan Puding Blackforest
Lapisan 1
500ml susu cair
10gm serbuk agar-agar
25gm serbuk koko
100gm gula pasir
3 biji putih telur*
30gm gula pasir*

Lapisan 2
400ml susu cair
20gm gula pasir
7gm serbuk agar-agar
2 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur - pukul ringan
125gm buah dark cherry dalam tin - tos dan asingkan airnya, belah 2

Lapisan 3
300ml air dark cherry
200ml air
7gm serbuk agar-agar
50gm gula pasir

Toping
250ml non-diary whip cream - putar hingga pekat
100gm coklat masakan - sagat kasar
Buah Cherry segar untuk hiasan

Lapisan 1
1.  Satukan susu cair, serbuk agar-agar, serbuk koko dan gula pasir, whisk hingga rata dan masak hingga mendidih.  Ketepikan dan biarkan suam dahulu.
2.  Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula pasir dan pukul hingga mengembang.
3.  Masukkan rebusan agar-agar sedikit demi sedikit ke dalam putih telur sambil di putar perlahan dengan hand mixer.
4.  Tuang ke atas lapisan kek dan biarkan beku.

Lapisan 2
1.  Satukan susu cair, susu pekat, gula dan serbuk agar-agar.  Masak hingga gula larut.  Tutup api, ambil 1 senduk rebusan agar-agar dan masukkan ke dalam kuning telur, kacau hingga sebati.  Tuang kembali ke dalam rebusan agar-agar dan masak hingga mendidih.
2.  Tuang ke atas Lapisan 1 dan biarkan beku.  Kemudian susun dark cherry di atasnya.

 Lapisan 3
1.  Satukan semua lapisan 3 dan masak hingga mendidih.  Tuang perlahan-lahan ke atas lapisan 2.
2.  Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
3.  Keluarkan dari peti sejuk,  salut dengan whip cream dan hias dengan taburan coklat sagat dan buah cherry segar.
Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake


Puding Kek Blackforest / Blackforest Pudding Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;