18 Dec 2015 0 comments

Tart Limau Nipis / Key Lime Tart

Tart Limau Nipis / Key Lime Tart -

Tart Limau Nipis / Key Lime Tart

Kulit Tart
250gm tepung superfine / rose
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji telur C

Filing 
4 biji kuning telur grade A
180gm susu pekat manis
100ml jus limau nipis
secubit garam

Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur, putar sebati.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
  2. Tekan ke dalam acuan tart.
  3. Bakar pada suhu 170C di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 20 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu kulit tart, keluarkan dari acuannya dan susun di dalam dulang pembakar.
  4. Satukan bahan filing dan whisk hingga rata.  Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang ke dalam kulit tart hingga penuh.
  5. Bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 160C sehingga set dan permukaan tengah tart berkilat.
  6. Sejukkan dahulu dan enak di hidang bersama whipping cream putar atau aiscream.
Tart Limau Nipis / Key Lime Tart


Tart Limau Nipis / Key Lime Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

KERABU MAKANAN LAUT

KERABU MAKANAN LAUT - Kerabu makanan laut Bahan-bahan: Bahan A 300 gm udang [dibuangkan kulit] 300 gm sotong [dibuangkan kulit dan potong kecil] 300 gm isi ikan tenggiri [dipotong kecil] 3 sudu besar jus lemon 2 sudu besar sos ikan 1 sudu kecil gula Garam Bahan B (Dihiris) 1 batang lobak merah 1 biji tomato 1 labu bawang besar 10 tangkai cili api 3 tangkai cili merah 2 pokok daun ketumbar Cara-cara:

KERABU MAKANAN LAUT shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
 
;