Tom Tum Goong / Tom Yam Putih
Bahan-bahan
600ml air
100gm udang
100gm sotong
1 labu bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
3 hiris lengkuas
2 batang serai - hiris
Sepokok daun ketumbar dengan akar
1 biji tomato - belah 4
4 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar sos ikan
4 helai daun limau purut
6 cili padi - ketuk
Cendawan tiram atau cendawan straw
1/2 sudu kecil serbuk cili kering
Garam secukupnya
Penyediaan :
- Didihkan air bersama bawang, lengkuas, serai dan akar ketumbar.
- Masukkan udang dan sotong biar mendidih sebentar. Masukkan tomato, daun limau purut dan cendawan.
- Akhir sekali perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan garam secukupnya.
Hidang dengan hirisan daun ketumbar dan serbuk cili kering.
Tom Tum Goong / Tom Yam Putih
Tom Tum Goong / Tom Yam Putih shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi