12 May 2016 0 comments

Tom Tum Goong / Tom Yam Putih

Tom Tum Goong / Tom Yam Putih -

Tom Tum Goong / Tom Yam Putih

Bahan-bahan
600ml air
100gm udang
100gm sotong
1 labu bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
3 hiris lengkuas
2 batang serai - hiris
Sepokok daun ketumbar dengan akar
1 biji tomato - belah 4
4 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar sos ikan
4 helai daun limau purut
6 cili padi - ketuk
Cendawan tiram atau cendawan straw
1/2 sudu kecil serbuk cili kering
Garam secukupnya

Penyediaan :

  1. Didihkan air bersama bawang, lengkuas, serai dan akar ketumbar.  
  2. Masukkan udang dan sotong biar mendidih sebentar.   Masukkan tomato, daun limau purut dan cendawan.
  3. Akhir sekali perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan garam secukupnya.


Hidang dengan hirisan daun ketumbar dan serbuk cili kering.

Tom Tum Goong / Tom Yam Putih


Tom Tum Goong / Tom Yam Putih shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 May 2016 0 comments

Jus Pink Pitaya / Pink Dragon Juice

Jus Pink Pitaya / Pink Dragon Juice -

Jus Pink Pitaya / Pink Dragon Juice

Bahan
1 biji buah Naga Pink, potong kiub
1 botol aiscream soda / seven up
1/2 cawan susu sejat / susu cair
Kiub ais secukupnya
Sirap gula - jika suka

Campurkan semua di dalam jug dan kacau sehingga warna buah naga keluar.  Tambah sirap gula jika perlu.  Hidang dingin.
Jus Pink Pitaya / Pink Dragon Juice



Jus Pink Pitaya / Pink Dragon Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;