4 Jul 2016 0 comments

Kek Lapis Keju Lemon

Kek Lapis Keju Lemon -

Kek Lapis Keju Lemon

Bahan-bahan
500gm mentega
250gm cream cheese
240gm gula halus
270gm tepung Hongkong
50gm horlicks
10 biji telur
1 tin kecil susu pekat manis
2 sudu kecil ovalet
pewarna biru atau yang di sukai
1/2 sudu besar lemon emulco
1 sudu kecil esen vanila
Manik gula berwarna

Loyang 8x8in di alas dan di gris dasarnya

Penyediaan :
  1. Pukul mentega, cream cheese, gula dan ovalet bersama hingga kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga habis.
  2. Kemudian masukkan susu pekat manis, tepung hongkong dan horlick. Gaul sebati.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, Satu bahagian dibiarkan warna asal dan dimasukkan lemon emulco, bahagikan kepada 2, untuk lapisan atas dan bawah.
  4. Satu bahagian diberi pewarna biru atau warna pilihan dan esen vanilla.
  5. Ratakan adunan warna asal di dalam loyang sebanyak 6 sudu makan, bakar dengan api atas dan bawah.  Kemudian cucuk dengan garpu dan tekan dengan penekan kek lapis.
  6. Untuk lapisan kedua dan seterusnya, tukar api atas saja dan ulangi sehingga 4 lapisan.
  7. Kemudian ratakan 6 sudu makan adunan biru dan tabur dengan manik gula berwarna.  Cucuk dan tekan dengan penekan kek lapis.  Ulangi membakar lapisan biru sehingga habis.
  8. Akhir sekali, ratakan 4 lapisan warna asal dan bakar hingga habis.
  9. Lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil, bakar dengan api atas dan bawah selama 15minit supaya kek masak dengan sempurna.


Kek Lapis Keju Lemon


Kek Lapis Keju Lemon shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 Jul 2016 0 comments

Biskut Ais Cream / Ice Cream Cookies

Biskut Ais Cream / Ice Cream Cookies -
Biskut Ais Cream / Ice Cream Cookies

Biskut Ais Cream / Ice Cream Cookies

Bahan-bahan
260gm mentega
120gm gula aising
320gm tepung cap rose
20gm tepung kastard
80gm tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk penaik
50gm serbuk badam - di sangai dahulu

Hiasan :  Coklat Masakan Cair dan manik gula
Kuning telur untuk sapuan

Penyediaan :

  1. Putar mentega, gula aising dan pewarna hingga berkrim.
  2. Masukkan kesemua tepung, serbuk badam dan serbuk penaik.  Uli hingga menjadi doh.
  3. Rehatkan doh selama 15 minit.  Canai dan terap menggunakan penerap aiscream.
  4. Sapu dengan kuning telur dan bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di celup coklat masakan cair dan di tabur manik gula sebagai hiasan.

Biskut Ais Cream Ice Cream Cookies

Biskut Ais Cream Ice Cream Cookies


Biskut Ais Cream / Ice Cream Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;