2 Aug 2016 0 comments

Mee Kari yang sangat Sedap

Mee Kari yang sangat Sedap -

Mee Kari yang sangat Sedap

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil
1 kg mee kuning
Tau pok
Tauhu - goreng dahulu
Fish ball
Fish cake
1/2 kilo santan
Air secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - cincang
3 ulas bawang merah - hiris
4 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai - ketuk
2 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
3 bungkus kecil rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air)

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 in halia

Pelengkap
Taugeh
Sawi
Kobis
Daun sup dan daun bawang
Limau kasturi
Telur Rebus
Cili merah - hiris nipis

Sawi, Kobis dan Taugeh di celur sebentar dalam air mendidih yang di campur sedikit minyak. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais untuk mengekalkan kerangupannya.  Toskan

Penyediaan :

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan rempah kari dan daun kari.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan, air secukupnya mengikut kepekatan yang di kehendaki.
  4. Masukkan ayam, fish ball dan fish cake yang di potong.  Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
  5. Biarkan kuah mendidih, Akhir sekali masukkan tauhu dan tauhu pok.
  6. Tutup api dan Sedia di hidang bersama mee dan sayuran pelengkap.



Mee Kari yang sangat Sedap


Mee Kari yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Aug 2016 0 comments

Lompat Tikam

Lompat Tikam -

Lompat Tikam

Lapisan hijau
2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur

Lapisan putih (Kepala Santan)
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu kecil garam

Pulut merah
1 cawan pulut direndam 1 jam
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
Pewarna merah

Sirap Gula Melaka
2 keping gula melaka atau gula thai
4 sudu besar gula pasir
1 cawan air

Penyediaan : Lapisan hijau
Satukan lapisan hijau dan tapis ke dalam periuk.  Masak dengan api sederhana sambil di kacau tanpa henti sehingga adunan mendidih, pekat dan berkilat.
Tutup api dan masukkan ke dalam bekas, Sejukkan sehingga adunan keras dan senang di potong.

Penyediaan : Pulut merah
Panaskan pengukus dan kukus pulut selama 10-15 minit hingga naik wap
Tutup api dan angkat.  Masukkan ke dalam bekas kemudian tuangkan air yang di campur garam dan gula.  Gaul rata.
Kukus semula selama 10 minit sehingga naik wap.  Angkat dan sejukkan.

Penyediaan : Sirap Gula Melaka
Satukan semua dan masak sehingga gula larut.  Tapis dan sejukkan.

Cara Hidangan :
Potong lapisan hijau, letakkan pulut merah dan tuangkan lapisan kepala santan.  Akhir sekali tuang sirap gula melaka.

Lompat Tikam


Lompat Tikam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;