6 Aug 2016 0 comments

Sup Kambing Berempah yang sangat Sedap

Sup Kambing Berempah yang sangat Sedap -

Sup Kambing Berempah yang sangat Sedap
Resipi :  Chef Fazalina

Bahan-bahan
1 1/2kg tulang kambing + daging, cuci bersih
2 labu bawang besar - potong wedges
3 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
2-3 tangkai cili padi, jika suka
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
2 keping asam keping
4-5 liter air

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
10 biji bawang merah - mayang
sedikit minyak

Bahan Rempah
1 sudu makan rempah kurma
2 sudu makan rempah sup
1/2 sudu makan lada hitam di tumbuk
sedikit air
Satukan semua bahan rempah dengan air menjadi pes

Bahan Tumbuk
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Tabur
Bawang goreng, daun bawang dan daun sup di hiris

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga bawang merah keperangan.
  2. Masukkan bahan kisar, masak sebentar, kemudian masukkan pes rempah.  Kacau sesekali dan biarkan rempah masak hingga pecah minyak.
  3. Masukkan tulang + isi kambing, gaulkan dengan rempah.
  4. Kemudian masukkan air dan serai.  Renehkan hingga daging tulang empuk.  Tambah air jika perlu.
  5. Bila tulang dah empuk, masukkan serbuk pati ayam, asam keping, garam, bawang besar, cili padi. Biarkan kuah mengelegak.  Boleh tutup api.
  6. Tabur dengan bahan tabur ketika menghidang.
Note :  Boleh tambahkan kentang, carrot dan celery.  Ini di masukkan di no. 3

Sup Kambing Berempah yang sangat Sedap


Sup Kambing Berempah yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
3 Aug 2016 0 comments

Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap

Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap -

Rojak Buah Kuah Petis

Bahan Kuah Rojak
600 gm gula merah
2 cawan air
400 gm gula pasir
1 cawan cili kisar
1 botol kicap pekat (330ml)
1 botol sos cili (340gm)
1 botol otak udang petis (240gm)
1/2 keping belacan di hancurkan dengan sedikit air
50gm bijan - sangai
4 cawan air
1 sudu besar tepung jagung larutkan dengan sedikit air
300gm kacang tanah, sangai dan tumbuk

Buah-buahan Rojak
Timun
Sengkuang
Jambu Air
Jambu Batu
Betik mengkal
Belimbing
Kedondong
Nenas
Manga Muda

Semua di potong mengikut saiz makan

Penyediaan :
  1. Masak gula merah dengan 2 cawan air hingga larut.  Kemudian tapis ke dalam periuk.
  2. Masukkan air, gula pasir, cili kisar, kicap, sos cili dan belacan.  Gaul rata.
  3. Masak sebentar, kemudian tuang larutan tepung jagung.  Masak sehingga kuah memekat.
  4. Tutup api dan masukkan bijan.  Gaul rata dan biarkan sejuk.
  5. Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.
  6. Untuk menghidang, tuang kuah rojak ke atas buahan-buahan yang di potong dan tabur dengan kacang tanah.

Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap


Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;