10 Aug 2016 0 comments

Nasi Goreng Pattaya

Nasi Goreng Pattaya -

Nasi Goreng Pattaya

Bahan-bahan
2 cawan nasi putih sejuk
1 cawan isi ayam dan udang - di cincang
1 biji telur - pukul ringan
3 sudu besar sayur campur
3 tangkai cili padi - ketuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil kicap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
Garam dan kiub ayam secukup rasa

Kisar / Tumbuk Halus
1/2 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih

Telur Dadar : 2 biji telur + sedikit garam (pukul ringan)

Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang yang diblend hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam dan udang, kacau hingga masak.
  3. Tuang telur, kacau hingga masak.
  4. Masukkan sos tiram, sedikit kiub ayam, kicap, sos cili, garam dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan sayur campur dan cili padi, kemudian masukkan nasi.  Gaul rata.
  6. Taburkan serbuk lada hitam dan kacau hingga sebati. Goreng sehingga masak, kemudian angkat.

Cara membungkus nasi dengan telur :
  1. Satukan telur dan sedikit garam. Pukul sehingga sebati. 
  2. Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu besar minyak.  Ratakan minyak hingga keseluruh permukaan kuali.
  3. Bila minyak betul-betul panas, masukkan/tuangkan telur secara berpusingan bermula dari atas hingga ke tengah kuali. Pastikan telur rata dan menipis di dalam kuali.  Bila telur bahagian atas hampir kering, tutup api dan masukkan nasi yang digoreng tadi ke bahagian tengah telur yang masih dalam kuali.
  4. Lipat setiap penjuru telur berbentuk segiempat.
  5. Ambil pinggan kosong, telungkupkan di atas telur dan terbalikkan kuali dan sambut nasi goreng yang berbungkus nasi secara berhati-hati.

Nasi Goreng Pattaya


Nasi Goreng Pattaya shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Aug 2016 0 comments

Kuih Lapis Ubikayu Pelangi

Kuih Lapis Ubikayu Pelangi -

Kuih Lapis Ubikayu Pelangi

Bahan-bahan
800gm parutan ubi kayu
100gm kelapa parut muda
1 sudu besar tepung ubi
300 ml air
200gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
Pewarna merah, kuning dan hijau

Loyang 7x7 atau 8x8in - alas daun pisang atau plastik tahan panas

1/2 biji kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
Gaul dan kukus selama 10 minit.

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali pewarna, gaul hingga rata.
  2. Bahagikan kepada 3 mangkuk yang sama banyak.
  3. Beri warna merah, kuning dan hijau setiap adunan, kacau rata.
  4. Masukkan adunan hijau, ratakan di dalam loyang.  Kukus selama 15 minit.
  5. Kemudian ratakan  adunan kuning, kukus 15 minit.
  6. Akhir sekali, ratakan adunan merah, tutup loyang dengan alumium foil dan kukus selama 30 minit.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong menggunakan pemotong plastik.
  8. Kemudian gaul dengan kelapa parut.


Kuih Lapis Ubikayu Pelangi


Kuih Lapis Ubikayu Pelangi shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;