8 Sept 2016 0 comments

Rojak Mee Kelantan

Rojak Mee Kelantan -

Rojak Mee Kelantan

Kuah Rojak
5 biji keledek oren
3 keping kecil gula Thai atau gula melaka
2 sudu kecil garam
8 tangkai cili kering, rendam dan kisar
1 mangkuk air asam jawa

Penyediaan :
Keledek di rebus hingga empuk, buang kulit dan kisar dengan 1 1/2 cawan air hingga halus.
Cili kisar, air asam jawa dan gula melaka di masak hingga mendidih.
Bila gula larut, masukkan keledek kisar, jika pekat tambahkan sedikit air, masukkan garam dan reneh hingga kuah hampir pekat.  Kuah tidak terlalu cair atau pekat dan rasanya pedas manis.

Bahan-bahan
1 kg mee kuning, cuci dan celur sebentar, toskan
2 keping tauhu - goreng, potong dadu
4 biji telur rebus - di belah 4
2 biji ubi kentang rebus, potong dadu
Taugeh, celur sebentar
Timun hiris halus
Daun salad - hiris halus
Cucur Udang - potong kecil**

Cucur Udang Keras**
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
1/2 cawan isi udang cincang
sedikit serbuk kunyit
1 ikat daun kucai atau daun bawang - potong
3/4 cawan air

Gaulkan kesemua bahan, masukkan air sedikit-sedikit dan gaul rata dan adunan tidak terlalu lembik.
Goreng hingga keperangan.  Potong kecil dan hidang bersama mee dan bahan-bahan lain.

Rojak Mee Kelantan


Rojak Mee Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Sept 2016 0 comments

Sagat Ubikayu

Sagat Ubikayu -

Sagat Ubikayu

Bahan-bahan
500 gm ubikayu, kupas dan cuci bersih
150gm gula melaka (3 keping), racik halus
1 sudu teh garam
4 helai daun pandan - potong pendek
1/2 biji kelapa + sedikit garam, kukus sebentar

Penyediaan :

Ubikayu di sagat kasar, perah sedikit airnya, kemudian gaul dengan garam hingga rata.

Bahagikan kepada 2 bahagian ubikayu dan 2 bahagian gula melaka.
Panaskan pengukus, atur potongan daun pandan di dalam pengukus.

Tabur 1 bahagian parutan ubikayu hingga rata di atasnya di ikuti 1 bahagian hirisan gula melaka. di tabur rata.

Kemudian tabur atasnya baki ubikayu dan gula melaka, letak potongan daun pandan dan kukus selama 25-30 minit hingga masak.

Angkat dari pengukus dan aduk dengan garfu hingga bergaul rata.
Hidang dengan taburan parutan kelapa di atasnya.
Sagat Ubikayu


Sagat Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;