13 Sept 2016 0 comments

Nasi Tomato

Nasi Tomato -

Nasi Tomato
Sumber :  FB Tahrunisah Jali

Bahan-bahan
2 cawan beras Basmathi
2 1/2 cawan air
sedikit halia di hiris
1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu
2 ulas bawang putih potong dadu
3 sudu besar tomato paste
1 kiub pati ayam
1 batang serai diketuk
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi
dan sedikit minyak tuk menumis
garam
Hiasan daun pudina dan bawang goreng

Rempah Kasar
1 batang kulit kayu manis
6 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang

Penyediaan :
Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap.
Dalam kuali, panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta rempah kasar.
Tumis sehingga naik bau, masukkan tomato paste, serai, kacau sebati.
Kemudian toskan beras dan masukkan dalam rice cooker bersama bahan tumis tadi serta air dan garam.  Kacau biar rata dan tanak seperti biasa.
Bila masak gemburkan dengan garfu perlahan-lahan supaya nasi tak patah.

** Sukatan air bergantung pada beras yang digunakan.  Jika basmathi biasa 1 cawan beras airnya 1 1/2 cawan.

Cadangan Hidangan
Ayam Masak Merah, Dalca Daging dan Acar Rampai

Nasi Tomato


Nasi Tomato shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Sept 2016 0 comments

Asam Laksa yang sangat sedap

Asam Laksa yang sangat sedap -

Asam Laksa yang sangat sedap

Bahan-Bahan
1 kg laksa basah atau laksa kering direbus dahulu
1 kg ikan kembung atau sardin
2 liter air
4 keping asam gelugor
2 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
2 batang serai, di ketuk
5 tangkai daun kesum
2 bunga kantan, belah 2
Garam secukup rasa

Pes - Kisar Halus
6 tangkai cili kering, rendam dan kisar halus
1 in lengkuas
1 batang serai, ambil bahagian putih
1/2 in kunyit
6 ulas bawang merah
1 in belacan

Bahan-bahan Sampingan
6 tangkai daun pudina
1/2 biji nanas,  dihiris
2 biji cili merah,  dihiris
1 biji timun, dihiris
1 labu bawang besar, hiris halus
1 bunga kantan, hiris halus
4-5 biji limau kasturi, belah 2
2,3 sudu besar petis udang

Penyediaan :
  1. Didihkan air dan rebus ikan sehingga masak.  Asingkan ikan dan siat-siatkan isinya.
  2. Tulang ikan di kisar bersama air rebusan tadi hingga hancur, kemudian tapis ke dalam periuk.
  3. Masukkan pes kisar halus, daun kesum, jus asam jawa, asam keping, serai dan bunga kantan. Masak hingga mendidih selama 30 minit.  Tambah air jika kuah pekat.
  4. Masukkan isi ikan dan biar mereneh selama 15 minit lagi.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya.
  6. Hidang bersama bahan-bahan sampingannya dan petis udang.

Asam Laksa yang sangat sedap


Asam Laksa yang sangat sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;