Ondeh-Ondeh Keledek Ungu
Bahan-bahan
1 cawan isi keledek ungu (150gm)
1 1/2 cawan tepung pulut (150gm)
1/4 sudu teh garam
1 keping gula melaka - potong kiub kecil
Kelapa parut muda - Kukus sebentar + garam
Air secukupnya untuk merebus
Cara-cara :
- Cuci bersih keledek. Rebus hingga empuk. Toskan dan simpan 2 cawan air rebusan ubi untuk di gunakan kemudian.
- Lecek ubi ketika masih panas, Gaul bersama tepung pulut dan garam.
- Masukkan air rebusan ubi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut dan tidak melekat di jari.
- Ambil doh sebesar ibujari, leperkan dan masukkan satu kiub gula melaka, bulatkan.
- Masak air hingga mendidih, masukkan doh tadi dan rebus hingga doh terapung di permukaan air.
- Toskan dengan penapis berlubang dan golekkan di atas parutan kelapa parut.
Ondeh-Ondeh Keledek Ungu
Ondeh-Ondeh Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi