18 Sept 2016 0 comments

Cek Mek Keledek Oren

Cek Mek Keledek Oren -

Cek Mek Keledek Oren

Bahan-bahan
2 cawan isi ubi keledek di rebus dan dilecek ketika panas
1/3 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Gaulkan ubi dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Ambil doh seberat 30gm, leperkan dan masukkan 1 sudu kecil gula pasir.
Tutup doh dan bentukkan bujur.
Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga keperangan.

Nota :  Isi keledek oren biasanya sangat lembut dan berair berbanding isi keledek ungu.  Jadi tidak perlu di masukkan air ketika mengadunnya.

Cek Mek Keledek Oren


Cek Mek Keledek Oren shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Sept 2016 0 comments

Ondeh-Ondeh Keledek Ungu

Ondeh-Ondeh Keledek Ungu -

Ondeh-Ondeh Keledek Ungu

Bahan-bahan
1 cawan isi keledek ungu (150gm)
1 1/2 cawan tepung pulut (150gm)
1/4 sudu teh garam
1 keping gula melaka - potong kiub kecil
Kelapa parut muda - Kukus sebentar + garam

Air secukupnya untuk merebus

Cara-cara :
  1. Cuci bersih keledek.  Rebus hingga empuk.  Toskan dan simpan 2 cawan air rebusan ubi untuk di gunakan kemudian.
  2. Lecek ubi ketika masih panas, Gaul bersama tepung pulut dan garam.
  3. Masukkan air rebusan ubi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut dan tidak melekat di jari.
  4. Ambil doh sebesar ibujari, leperkan dan masukkan satu kiub gula melaka, bulatkan.
  5. Masak air hingga mendidih, masukkan doh tadi dan rebus hingga doh terapung di permukaan air.
  6. Toskan dengan penapis berlubang dan golekkan di atas parutan kelapa parut.


Ondeh-Ondeh Keledek Ungu


Ondeh-Ondeh Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;