Cek Mek Keledek Oren
Bahan-bahan
2 cawan isi ubi keledek di rebus dan dilecek ketika panas
1/3 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng
1/3 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
Gaulkan ubi dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Ambil doh seberat 30gm, leperkan dan masukkan 1 sudu kecil gula pasir.
Tutup doh dan bentukkan bujur.
Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga keperangan.
Nota : Isi keledek oren biasanya sangat lembut dan berair berbanding isi keledek ungu. Jadi tidak perlu di masukkan air ketika mengadunnya.
Cek Mek Keledek Oren
Cek Mek Keledek Oren shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi