20 Sept 2016 0 comments

Kuih Koci Kelantan

Kuih Koci Kelantan -

Kuih Koci Kelantan

Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan santan, masak hingga mendidih, sejukkan
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak untuk sapuan
pewarna yang di sukai
Daun pisang dilayur, potong 3 x 2 in untuk membungkus

Inti Kacang Hijau
1 cawan kacang hijau
2 keping gula thai (100gm)
3 sudu besar air
1/3 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung pulut

Cara-cara :
  1. Rendam kacang hijau selama 2 jam atau lebih hingga kembang.  Kemudian rebus hingga empuk.
  2. Lenyek sedikit ketika masih panas.
  3. Masak gula melaka, gula pasir, garam dan air kemudian masukkan kacang hijau, gaul rata.  Apabila hampir kering masukkan tepung pulut gaul hingga bergentel.  Masak hingga kering.  Sejukkan inti dan buat bulat-bulat.  
  4. Untuk doh, uli tepung pulut dengan santan sehingga lembut.   Bahagikan doh dan beri pewana yang disukai kemudian uli hingga sebati.
  5. Lumur tangan dengan minyak, ambil doh sebesar ibu jari (10gm) kemudian isikan inti kacang didalamnya. Tutup doh dan bentukkan bulat kecil sapu minyak masak ke atasnya.
  6. Bungkus rapi dengan daun pisang.
  7. Kukus dalam pengukus yang telah di panaskan terlebih dahulu dengan api perlahan lebih kurang 8 - 10 minit.

Tips :
*** Doh mestilah liat tetapi boleh di bentuk, doh lembut akan menjadikan kuih kembang.
*** Sentiasa tutup dengan kain lembab untuk mengelakkan doh menjadi kering.  Jika kering dan merekah masukkan sedikit air saja dan uli semula.
*** Jangan mengukus lebih dari 15 minit kerana kuih akan mengembang.

Kuih Koci Kelantan


Kuih Koci Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
18 Sept 2016 0 comments

Cek Mek Keledek Oren

Cek Mek Keledek Oren -

Cek Mek Keledek Oren

Bahan-bahan
2 cawan isi ubi keledek di rebus dan dilecek ketika panas
1/3 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Gaulkan ubi dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Ambil doh seberat 30gm, leperkan dan masukkan 1 sudu kecil gula pasir.
Tutup doh dan bentukkan bujur.
Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga keperangan.

Nota :  Isi keledek oren biasanya sangat lembut dan berair berbanding isi keledek ungu.  Jadi tidak perlu di masukkan air ketika mengadunnya.

Cek Mek Keledek Oren


Cek Mek Keledek Oren shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;