13 Oct 2016 0 comments

Hokkaido Cheese Tart

Hokkaido Cheese Tart -

Hokkaido Cheese Tart

Bahan Kulit Tart
100gm marjerin
30gm gula kaster
150gm tepung gandum
1/2 kuning telur atau 1 kuning telur grade C

Filing Keju
250 gm cream cheese
40 gm mentega tawar
1 sudu kecil esen vanila
120 gm yogurt plain atau dairy whipping cream
60 gm gula kaster
1 putih telur

1 kuning telur untuk sapuan
Menghasilkan 17 saiz medium

Penyediaan  Kulit Tart
Kacau marjerin dan gula dengan sudip kayu hingga rata.  Masukkan kuning telur, kacau sebati. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam acuan tart dan trim bahagian atasnya.  Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.

Bakar pada suhu 170C selama 25 minit.
Angkat dan sejukkan dahulu sebelum di isi filling keju.

Penyediaan Filing Cheese
Satukan keju, mentega, yogurt dan gula ke dalam periuk.  Whisk di atas api perlahan hingga licin dan tidak berketul.

Tutup api, masukkan putih telur dan esen vanila.  Kacau rata.

Masak semula di atas api kecil hingga meletup-letup dan pekat.
Tuang adunan keju ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.

Simpan di dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam.
Keluar dari peti sejuk, kacau rata, masuk ke dalam piping bag picit ke dalam kulit tart.

Setelah selesai sapu kuning telur atasnya.

Bakar rak atas pada suhu 200C selama 8 minit hingga permukaan sedikit terbakar.

Hokkaido Cheese Tart


Hokkaido Cheese Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Oct 2016 0 comments

Italian Tiramisu

Italian Tiramisu -

Italian Tiramisu

Bahan-bahan
Biskut sponge fingers secukupnya

Filling
2 kuning telur
60 gm gula kaster
1 sudu besar susu segar
1 sudu besar gelatine + 50ml air panas
250 gm mascorpone atau Phil cream cheese
125 ml UHT whipping cream - pukul hingga pekat

Sirap Kopi
2 sudu besar serbuk kopi atau espresso
4 sudu besar gula kaster
100 ml air panas
1 tsp serbuk koko (optional)
(Campurkan semua, kacau hingga gula larut)

Hiasan : serbuk koko



Cara-cara:
  1. Masak secara double boiler kuning telur dan gula.  Kemudian masukkan susu segar, kacau sehingga telur berubah warna.   Ketepikan.
  2. Larutkan gelatin dengan air panas, masukkan ke dalam kuning telur. Gaul sebati.
  3. Kacau mascorpone cheese dengan sudip kayu (jika menggunakan Phil cream cheese, pukul dengan whisk kerana teksturnya lebih padu) hingga lembut dan tidak berketul.
  4. Masukkan adunan kuning telur, kacau rata.  Kemudian kaup balikkan dengan whipping cream, perlahan-lahan hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  5. Celup biskut sponge fingers di dalam sirap kopi, jangan terlalu lama nanti biskut hancur.
  6. Susun biskut tadi ke dalam acuan yang di alas plastik supaya senang mengeluarkannya. 
  7. Paip 1/2 adunan cream cheese ke atasnya dan ratakan. Ulang lapisan biskut dan cream cheese hingga habis.
  8. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih.
  9. Hias dengan serbuk koko sebelum dihidangkan.
Jika menggunakan cream cheese Phil, campur 3 sudu besar sour cream (krim masam) dan 2 sudu besar whipping cream untuk mendapatkan rasa seakan Mascorpone cheese.

Italian Tiramisu


Italian Tiramisu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;