Hokkaido Cheese Tart
Bahan Kulit Tart
100gm marjerin
30gm gula kaster
150gm tepung gandum
1/2 kuning telur atau 1 kuning telur grade C
Filing Keju
250 gm cream cheese
40 gm mentega tawar
1 sudu kecil esen vanila
120 gm yogurt plain atau dairy whipping cream
60 gm gula kaster
1 putih telur
1 kuning telur untuk sapuan
Menghasilkan 17 saiz medium
Penyediaan Kulit Tart
Kacau marjerin dan gula dengan sudip kayu hingga rata. Masukkan kuning telur, kacau sebati. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam acuan tart dan trim bahagian atasnya. Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
Bakar pada suhu 170C selama 25 minit.
Angkat dan sejukkan dahulu sebelum di isi filling keju.
Penyediaan Filing Cheese
Satukan keju, mentega, yogurt dan gula ke dalam periuk. Whisk di atas api perlahan hingga licin dan tidak berketul.
Tutup api, masukkan putih telur dan esen vanila. Kacau rata.
Masak semula di atas api kecil hingga meletup-letup dan pekat.
Tuang adunan keju ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.
Simpan di dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam.
Keluar dari peti sejuk, kacau rata, masuk ke dalam piping bag picit ke dalam kulit tart.
Setelah selesai sapu kuning telur atasnya.
Bakar rak atas pada suhu 200C selama 8 minit hingga permukaan sedikit terbakar.
Hokkaido Cheese Tart
Hokkaido Cheese Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi