2 Nov 2016 0 comments

Bawal Goreng Halia Ala Thai

Bawal Goreng Halia Ala Thai -

Bawal Goreng Halia Ala Thai

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Minyak untuk mengoreng

Ikan dicuci bersih, kelar sedikit dan gaul bersama garam dan serbuk lada sulah.
Goreng hingga masak.  Angkat dan letakkan ke dalam pinggan

Bahan-bahan
3 inci halia muda - mayang halus
1 labu bawang besar - mayang halus
5 keping cendawan hitam - rendam dan potong kecil
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil minyak bijan
2 tangkai daun ketumbar, hiris
1/2 batang carrot - potong kecil
Capsicum - optional
Sedikit air
Sedikit garam jika perlu

Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bawang besar, halia hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap cair dan sos ikan dan sedikit air.
Biar mendidih sebentar, masukkan minyak bijan, cendawan hitam dan carrot.
Masak sebentar hingga carrot lembut.
Angkat dan curah ke atas ikan.
Tabur dengan hirisan daun ketumbar.

Bawal Goreng Halia Ala Thai


Bawal Goreng Halia Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Oct 2016 0 comments

Ayam Panggang Special

Ayam Panggang Special -

Ayam Panggang Special

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong 2 atau 4
2 batang serai - di ketuk
5 helai daun limau nipis
2cm lengkuas - di ketuk
8 sudu besar kicap manis
4 sudu besar air asam jawa
250ml santan
2 sudu besar minyak masak

Bahan Kisar
1 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 tangkai cili merah
1 sudu besar biji ketumbar, 1 sudu teh jintan manis (sangrai)
1 cm halia
1 cm kunyit
2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
1/2 keping gula melaka

Penyediaan
Cuci bersih ayam.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar, serai, daun limau purut dan lengkuas hingga naik bau.
Masukkan ayam, gaul rata.  Tumis hingga ayam berubah warna.
Masukkan air asam jawa, kicap manis, dan garam secukupnya.  Tunggu hingga ayam masak.
Angkat dan letakkan ayam di atas pemanggang.  Lumur dengan bumbunya.
Panggang hingga masak.

Ayam Panggang Special


Ayam Panggang Special shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;