16 Nov 2016 0 comments

Cucur Kangkung

Cucur Kangkung -

Cucur Kangkung

Bahan-bahan
2 cawan gandum
1 sudu teh baking powder
100gm udang kertas kecil / bilis halus
100gm sayur kangkung di hiris halus
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan air **

Cara-cara :
Satukan semua bahan, tambah air sedikit demi sedikit jika likat tambah sedikit air lagi.  Gaul hingga sebati.
Panaskan minyak, ambil 1 sudu kecil adunan dan goreng hingga keperangan

Sos Cili
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar dahulu
3 sudu besar sos cili
100gm gula melaka di racik halus
200ml air asam jawa
sedikit garam

Cara :
Potong dan kisar cili merah, bawang putih dan belacan hingga halus.  Didihkan air asam jawa, masukkan bahan kisar, gula melaka, sos cili dan garam.  Masak hingga hampir pekat.  Hidang bersama cucur kangkung yang dipotong kecil.

Cucur Kangkung


Cucur Kangkung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Nov 2016 0 comments

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun -

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun

Bahan-bahan
250gm labu, buang kulit, kukus dan lenyek (sejukkan dahulu dalam peti sejuk)
Kemudian bahagikan :
150gm isi labu untuk inti + 2 sudu besar gula kaster (microwave selama 30saat)
100gm isi labu untuk doh **

Adunan Doh
200gm tepung roti (MFM bread Flour)
20gm susu tepung
40gm gula halus
3gm garam
3gm yeast segera
80ml air suam
100gm isi labu **
20gm mentega tawar

Satukan ke dalam mangkuk tepung, susu tepung, gula, garam dan yis.  Gaul rata.
Masukkan air dan isi labu.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan mentega, uli lagi hingga doh menjadi elastik.

Masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.  Biarkan mengembang sekali ganda.

Keluarkan doh, leperkan dengan tangan dan potong kepada 6 bahagian doh.

Isi setiap doh dengan 1 sudu kecil inti labu di tengahnya.  Tutup dan bulatkan doh.
Setelah selesai, tutup dengan kain dapur dan rehatkan selama 15 minit.

Kemudian ikat doh dengan tali cotton bersilang 8 seperti bentuk labu tetapi jangan terlalu ketat.

Cucuk dengan kuaci sebagai tangkai dan ayak tepung ke atasnya.
Bakar pada suhu 160C selama 20-25minit hingga masak.
Keluarkan dari oven, biarkan suam sedikit, potong ikatan talinya.

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun


Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;