14 Dec 2016 0 comments

Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah

Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah -

Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah
Sumber :  Chef Thayaga@Kari Leafs

Bahan A 
40 gm tepung gandum
40 ml air
1 sudu kecil cuka makan
Satukan semua dalam mangkuk kecil, gaul rata.  Tutup dengan plastic wrap dan biarkan semalaman pada suhu bilik.

Bahan B 
1/2 sudu kecil gula kaster
1/4 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil tepung gandum
1 sudu besar air suam

Larutkan gula dan yis ke dalam air suam.  Tabur tepung dan biarkan selama 10-15min hingga yis kembang dan berbuih kecil.

Bahan C
125 gm tepung roti (high protein)
55 gm tepung gandum
1/4 sudu teh soda bicarbonate
35 gm gula kaster
1 sudu kecil garam halus
Secubit serbuk ammonia (optional)
120 ml air

Pes Kacang Merah, Bijan Putih
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Ayak kedua tepung ke dalam mangkuk besar.  Masukkan soda bicarbonate, ammnonia, gula dan garam.  Gaul rata.
Masukkan bahan A dan bahan B.  Tambah air sedikit demi sedikit.  Gaul dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan melekit.  Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 1/2 jam sehingga doh mengembang sekali ganda.
Tabur tepung gandum di papan pencanai dan lumur tangan dengan tepung, Uli doh dan memanjang dan potong kepada 6 bahagian.

Masukkan inti kacang di tengahnya dan bulatkan.  Spray sedikit air di permukaan doh dan tabur dengan bijan.

Tekan atau leperkan doh sebelum di goreng.

Panaskan minyak, goreng terendam dengan api sederhana panas hingga keperangan.
Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah


Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Dec 2016 0 comments

Aiscream Yogurt Fruity Tutty

Aiscream Yogurt Fruity Tutty -

Aiscream Yogurt Fruity Tutty
Sumber :  Azlina Ina

Bahan-bahan
1 cawan non dairy whipping cream (sejuk)
2 cawan Yogurt plain (sejuk)
1 sudu besar ovalette
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil jus lemon

Filing
Strawberry, kiwi, blueberry, manga

Buahan-buahan segar Strawberry, kiwi, blueberry, manga

Bekas atau gelas tinggi

Cara-cara :
Putar whipping cream, ovalatte, susu pekat dan susu cair dengan kelajuan tinggi hingga pekat.
Masukkan yogurt dan jus lemon, putar hingga kembang dan gebu.
Masukkan aiscream ke dalam gelas berselang seli dengan filing hingga hampir penuh.
Sejukkan di dalam freezer (sejuk beku)  selama 4 jam atau lebih.
Hias dengan hirisan buah-buahan segar.

Aiscream Yogurt Fruity Tutty


Aiscream Yogurt Fruity Tutty shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;