18 Dec 2016 0 comments

Chicken Chop Goreng / Fried Chicken Chop

Chicken Chop Goreng / Fried Chicken Chop -

Chicken Chop Goreng / Fried Chicken Chop

Bahan-bahan
2 keping paha ayam debone
2 sudu kecil serbuk/pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar jus lemon

Bahan Salutan
1 biji telur - di pukul ringan
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan breadcrumbs

Cara-cara :
Gaul ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata.  Perap selama 4 jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata.
Kemudian celup kedalam telur dan akhir sekali celup dengan breadcrumbs hingga rata.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
Angkat dan toskan.

Sos Cendawan Blackpepper
1/2 biji bawang besar di potong dadu
1 sudu besar mentega
4 biji cendawan butang di hiris
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar kicap hitam
200ml air
100ml air + 1 sudu besar tepung jagung (utk pekatkan kuah)
Sedikit garam dan gula
Serbuk lada hitam kasar

Cara-cara :
Panaskan mentega dan tumis bawang hingga layu.  Masukkan semua sos, kicap, air dan cendawan butang.  Biarkan mendidih.  Kemudian tuang larutan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam kasar.
Kacau dengan api perlahan hingga kuah hampir pekat.  Angkat dan hidangkan bersama ayam dan bahan sampingan yang lain.

Kentang Putar
3 biji ubi kentang - potong dadu
2 sudu besar mentega
1/4 cawan susu segar atau whipping cream

Cara-cara :
Rebus kentang hingga empuk, lenyek ketika masih panas hingga halus.
Panaskan susu dan mentega hingga cair, masukkan ubi kentang dan gaul hingga sebati.
Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam dan putih secukupnya.

Hidangan Sampingan
Kentang Goreng, Tomato, Salad, Jagung, Broccoli, Tomato dan Carrot.

Chicken Chop Goreng / Fried Chicken Chop


Chicken Chop Goreng / Fried Chicken Chop shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 Dec 2016 0 comments

Chinese 5 Spice Doughnut / Donut 5 Rempah

Chinese 5 Spice Doughnut / Donut 5 Rempah -

Chinese 5 Spice Doughnut / Donut 5 Rempah

Bahan A
1 cawan susu cair - (suam)
1 sudu kecil yis segera
2 sudu kecil gula kaster

Satukan ke dalam mangkuk, kacau rata, tutup dengan plastic wrap dan biarkan selama 15 minit hingga yis mengembang dan berbuih.

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula kaster
2 sudu kecil minyak sayur
1 sudu kecil garam

Bahan C
2 sudu besar Chinese 5 spices (boleh di beli di pasaraya)
1 sudu besar serbuk kayu manis
1 1/2 sudu kecil garam halus


Cara-cara :
Satukan bahan A dan B ke dalam bekas besar, kacau dengan senduk kayu hingga menjadi doh yang lembut dan melekit.

Tutup bekas dengan plastic wrap dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
Keluarkan dari peti sejuk, tabur sedikit tepung pada doh dan papan canai.
Uli sehingga menjadi doh yang lembut.  Tutup dengan tuala lembab dan rehatkan selama 1 1/2 jam sehingga mengembang sekali ganda.

Buat lubang di tengah doh, masukkan 1 sudu kecil minyak, uli beberapa kali hingga menjadi doh yang lembut.
Tabur tepung dan canai persegi memanjang.  Buat kelaran melintang supaya mudah mengulung.

Ratakan bahan C (serbuk rempah) di atasnya, kemudian gulung.  Potong 2cm tebal.  Leperkan doh dengan tangan sebelum di goreng.  Salut tangan dengan tepung kerana doh agak melekit.

Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.

Chinese 5 Spice Doughnut / Donut 5 Rempah


Chinese 5 Spice Doughnut / Donut 5 Rempah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;