28 Dec 2016 0 comments

Asam Pedas Ikan Pari

Asam Pedas Ikan Pari -

Asam Pedas Ikan Pari
Sumber :  CMG @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
600 gram ikan pari
12 batang bendi muda
1 biji tomato, belah 6
1 genggam daun kesom
1 kiub ikan bilis (optional)
1 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 camca teh pes asam jawa
1/2 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
3 biji cili merah, buang biji

Cara-cara :
  1. Ikan pari dipotong ikut suka, cuci dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Bendi dicuci dan kerat sedikit pangkalnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 camca besar). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 600ml), biar mendidih. Masukkan ikan pari, bendi dan daun kesom, kacau dan masak hingga ikan masak dan bendi lembut. 
  4. Masukkan lada hitam, kiub ikan bilis, tomato, garam secukup rasa dan sedikit gula. masak sekejap.  Angkat dan hidangkan bersama nasi putih, sayur dan telur dadar
Asam Pedas Ikan Pari


Asam Pedas Ikan Pari shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Bawal Masak Sambal Kicap

Bawal Masak Sambal Kicap -

Bawal Masak Sambal Kicap

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal sederhana saiz
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar - potong bulat
2 tangkai cili merah - hiris menyerong
1 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
3 biji limau kasturi - perah jus
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan dan kelar.  Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng hingga masak, angkat dan toskan.
  3. Tumbuk bawang merah dan putih.  Panaskan sedikit minyak, tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan hirisan bawang besar, cili dan daun ketumbar.  Tumis hingga bawang layu.
  5. Masukkan kicap manis, kicap masin, sos tiram, sos tomato, sedikit air dan perahan jus limau kasturi.
  6. Masak hingga mendidih.  Masukkan ikan, biarkan seketika.
  7. Angkat, letakkan ikan ke dalam pinggan dan tuang sambal kicap diatasnya.
  8. Tabur sedikit hirisan daun ketumbar sebagai hiasan.


Bawal Masak Sambal Kicap




Bawal Masak Sambal Kicap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;