5 Jan 2017 0 comments

Kerabu Maggi Thai

Kerabu Maggi Thai -

Kerabu Maggi Thai

Bahan-bahan
3 paket Maggi Thai
6 ekor sotong - potong bulat
20 ekor udang
5 crab stick - jika suka (celur sebentar saja)

Bahan Hiris
5 biji cili padi
3 helai daun kobis
3 biji buah tomato
2 pokok daun ketumbar

Bahan Perasa
8 biji limau kasturi - ambil jus
1 paket perencah maggi
Kicap sotong secukupnya
Sedikit garam dan gula

Cara-cara
Didihkan air secukupnya ke dalam periuk.
Masukkan sotong dan udang, celur sebentar dan toskan.
Kemudian masukkan maggi ke dalam air rebusan tadi,  Celur hingga maggi lembut.

Angkat dan toskan.  Masukkan ke dalam mangkuk.

Gaul bersama bahan celur, bahan hiris, perencah maggi dan perasakan dengan jus limau, kicap sotong, gula dan garam secukupnya.  Gaul sebati.
Kerabu mesti ada rasa masam manis, masin dan pedas.  Perencah maggi agak pedas memadai menggunakan 1 paket perencah saja.

Kerabu Maggi Thai


Kerabu Maggi Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Jan 2017 0 comments

Teh Laici O Ais / Lychee Tea

Teh Laici O Ais / Lychee Tea -

Teh Laici O Ais / Lychee Tea

Bahan
1 tin Laici
1 uncang teh
1 cawan air panas
Ais secukupnya

Masukkan uncang teh ke dalam air panas.  Biarkan sehingga sejuk.
Masukkan satu tin laici ke dalam jug, tambah ketulan ais secukupnya.
Akhir sekali tuang teh.
Kacau dan sedia di minum.

Teh Laici O Ais / Lychee Tea


Teh Laici O Ais / Lychee Tea shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;