10 Jan 2017 0 comments

Nasi Goreng Cina

Nasi Goreng Cina -

Nasi Goreng Cina

Bahan-Bahan
2 mangkuk nasi sejuk
4 sudu besar minyak masak
1 biji telur - kocok ringan
4 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah, tumbuk
10 ekor isi udang
1/2 keping isi dada ayam - cincang
4 sudu besar sayur campur beku
2 kelopak sayur bok choy atau kobis - potong (jika suka)
1/2 kiub pati ayam - haluskan
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak
Panaskan minyak, masukkan bawang tumbuk. Tumis hingga naik bau.
Masukkan isi ayam, goreng hingga berubah warna.  Masukkan pula udang, goreng hingga udang kemerahan.
Selepas itu, masukkan telur, biar sebentar hingga telur hampir masak kemudian gaul sekata bersama bahan-bahan tadi.
Kemudian masukkan nasi dan gaul hingga sekata.
Akhir sekali masukkan sayur campur beku, bok choy dan perasakan dengan serbuk pati ayam, serbuk lada sulah, minyak bijan dan secubit garam, gaul dan goreng hingga rata.
Hidang ketika masih panas.

Nasi Goreng Cina


Nasi Goreng Cina shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Jan 2017 0 comments

Teh C Peng / 3 Layer Tea

Teh C Peng / 3 Layer Tea -

Teh C Peng / 3 Layer Tea

Bahan-bahan
Sirap Gula Melaka
Ketulan Ais
Susu Sejat
Secubit Garam
Teh pekat
Gelas Tinggi

Penyediaan :
Letak sirap gula melaka di dasar gelas
Penuhkan gelas dengan ais
Tuang susu sejat yang di campur sedikit garam
Akhir sekali tuang teh pekat.
Ikut turutan untuk mendapatkan 3 lapisan teh.

Teh C Peng / 3 Layer Tea



Teh C Peng / 3 Layer Tea shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;