27 Feb 2017 0 comments

Kuih Topi Kelantan

Kuih Topi Kelantan -

Kuih Topi Kelantan

Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
2/3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
secubit garam
1 1/2 cawan air

Cara-cara :
Satukan semua bahan dan whisk hingga gula larut.  Tapis ke dalam mangkuk.
Kepok-kepokkan adunan beberapa kali dengan senduk.  Kemudian perap semalaman di dalam peti sejuk.
Keluarkan dan biarkan 2 jam pada suhu bilik.  Kemudian kepok-kepokkan adunan dengan senduk beberapa kali.
Panaskan sedikit minyak (anggaran untuk sesenduk kecil adunan) guna kuali bersaiz kecil.  Guna api sedang hingga minyak betul-betul panas.

Tuang sesenduk adunan, biar seketika sehingga mengembung di bahagian atas.  Ketika ini kecilkan api.

Apabila bahagian tepi kuih sedikit perang, longgarkan kelilingnya dengan senduk supaya tidak melekat di dasar kuali.
Masak dengan api kecil sehingga keliling tepi kuih keperangan,

Angkat dan toskan di atas tisu dapur.


Kuih Topi Kelantan


Kuih Topi Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Tomyam Seafood Bersantan

Tomyam Seafood Bersantan -

Tomyam Seafood Bersantan

Bahan-bahan - stok tulang
1 liter air
Tulang ayam atau lembu
Rebus hingga mendidih.  Buang air dan tulang cuci bersih.
Masuk semula 1 liter air dan rebus semula hingga mendidih.
Tapis dan keluarkan tulang

Bahan-bahan (Tumis)
2 biji tomato potong baji
5 batang serai - potong 2, ketuk
3 tangkai cili padi - hiris kasar
1 tangkai cili merah - hiris kasar
4 helai daun limau purut - buang tulang, hiris kasar
1 inci lengkuas - hiris nipis
2 ulas bawang merah, ketuk
5 ulas bawang putih, ketuk
2 sudu besar pes tomyan
2 sudu besar udang kering, rendam dan tumbuk kasar
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Perasa
4 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula
2 sudu kecil garam (atau secukup rasa)
2 sudu besar jus limau nipis
2 cawan santan

Makanan Lauk
Udang, Sotong, Ketam, Fish Ball
Daun Ketumbar

Cara-cara
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, serai, lengkuas, daun limau, cili hingga layu dan wangi.
Masukkan udang kering, buah tomato dan pes tomyam.  Tumis sebentar.
Tuang stok tulang dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan santan, sos ikan, garam, gula dan jus limau nipis.
Masak hingga mendidih dan tutup api.
Masukkan daun bawang, cili hiris dan bawang besar hiris
Masukkan makanan lauk kegemaran seperti kepah, sotong, udang, ketam atau fish ball.
Biarkan di dalam periuk tertutup hingga makanan lauk masak, bolehlah di hidangkan dengan hirisan daun ketumbar.

Tomyam Seafood Bersantan


Tomyam Seafood Bersantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;