9 Mar 2017 0 comments

Kerepek Popia Seaweed

Kerepek Popia Seaweed -

Kerepek Popia Seaweed

Bahan-bahan
Kulit popiah
Seaweed / Nori
1 biji telur - pukul ringan
Minyak masak utk menggoreng

Penyediaan :
Ambil sekeping kulit popia, sapu telur hingga rata.  Letak sekeping seaweed, sapu telur hingga rata.
Akhir sekali letak sekeping kulit popia sebagai penutup.
Kepingan seaweed berada di tengah.
Gunting memanjang atau kepingan mengikut suka.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.  Angkat dan toskan.
Simpan dalam bekas kedap udara.

Kerepek Popia Seaweed


Kerepek Popia Seaweed shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Mar 2017 0 comments

Sup Ayam Cendawan Thai

Sup Ayam Cendawan Thai -

Sup Ayam Cendawan Thai

Bahan-Bahan
1 keping dada ayam - potong menyerong
4 cawan air rebusan ayam / stok ayam (Rebus tulang ayam untuk stok)
Cendawan Shitake
1 sudu teh garam
3 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar jus limau kasturi
1 batang jagung - potong 1/2 in tebal
1 ikat kangkung - Ambil bahagian daun
Cendawan Enoki
3 helai daun ketumbar
1 ikat daun bawang - potong
1 biji tomato - belah 4
1 tangkai cili merah - hiris serong
1/2 sudu kecil mentega

Bahan - Semua di ketuk kasar
4 ulas bawang merah
3 batang serai
1 in halia
4 tangkai cili padi

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan ketuk kasar hingga naik bau.

Tuang air rebusan ayam, garam, gula dan sos ikan.  Biar mengelegak selama 5 minit.

Kemudian masukkan cendawan hitam, jus limau.

Kemudian masukkan jagung, daun bawang, daun ketumbar, cili hiris dan mentega.

Akhir sekali, perlahankan api, masukkan isi ayam, tomato, kangkung, cendawan Enoki.  Didihkan sebentar hingga isi ayam masak.  Sedia di hidang.

Sup Ayam Cendawan Thai



Sup Ayam Cendawan Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;