16 Mar 2017 0 comments

Sup Ayam Jagung Manis

Sup Ayam Jagung Manis -

Sup Ayam Jagung Manis

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
1 batang jagung manis - ambil isinya
1 batang carrot - potong dadu
2 batang saderi - potong
1 tangkai daun bawang - di hiris
1 1/2 liter air
1 biji telur ayam - kocok ringan
2 1/2 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan 2 sudu besar air

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih, cincang
1 ulas bawang merah, cincang
1 labu bawang besar, cincang
Sedikit minyak masak
1 1/2 sudu teh marjerin

Bahan Perasa
1 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu teh serbuk lada hitam
3 sudu teh garam
2 sudu teh gula pasir

Cara-cara :
Rebus dada ayam dengan air, bila ayam berubah warna, angkat dan sejukkan.   Kemudian potong dadu atau carik-carikkan isinya.  Simpan air rebusannya.
Tumis bahan-bahan tumis hingga perang dan naik baunya.  Masukkan jagung, carrot dan saderi, tumis sebentar.
Masukkan air rebusan ayam, isi ayam dan tambahkan bahan-bahan perasa.  Biarkan mendidih sebentar.
Masukkan perlahan telur dan biarkan selama beberapa minit hingga berserabut.  Kemudian kacau.
Akhir sekali tuang larutan tepung jagung, kacau dan biarkan kuah sedikit memekat.
Enak di makan begitu saja atau bersama roti.

Sup Ayam Jagung Manis


Sup Ayam Jagung Manis shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Mar 2017 0 comments

Air Cendol

Air Cendol -

Air Cendol
1 Bungkus cendol, toskan airnya
Jagung cream - jika suka

Sirap Gula Melaka
200gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
200 ml air
2 helai daun pandan

Masak hingga mendidih, tapis dan biarkan sejuk.

Santan
200ml santan segar / kotak + air
1 helai daun pandan
sedikit garam

Masak hingga naik wap jangan sampai mendidih.  Sejukkan dahulu.

Penyediaan :
Sediakan gelas atau mangkuk, tuang sedikit sirap gula melaka, tambah cendol di ikuti ketulan ais dan akhir sekali tuang santan.  Sedia di minum.

Air Cendol


Air Cendol shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;