20 Mar 2017 0 comments

Bihun Celup / Bihun Sup Perut

Bihun Celup / Bihun Sup Perut -

Bihun Celup / Bihun Sup Perut

Bahan-bahan
1/2 kg ketulan daging - potong 2 ketulan besar
2 liter air
2 uncang sup bunjut
5 batang serai, di ketuk
1 inci lengkuas, di ketuk
1/2 in halia, di ketuk
6 cili padi, di ketuk
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos ikan
4 biji limau nipis - ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa

Pelengkap Hidangan
Bihun, rendam dengan air panas hingga lembut, toskan
Perut lembu, rebus hingga lembut, hiris nipis
Daging - hiris nipis
Fish ball - jika suka
Daun ketumbar, hiris
Daun sup - hiris
Lobak masin, cuci potong kecil
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Serbuk lada putih
Limau nipis
Cili hijau jeruk
Serbuk cili
Taugeh dan sawi, di celur sebentar

Cara-cara :
Rebus ketulan daging hingga mendidih.  Buang airnya dan bilas ketulan daging hingga bersih.
Masukkan semula ke dalam periuk bersama 2 liter air, sup bunjut, lengkuas, halia dan serai.
Masak hingga mendidih dan daging empuk.
Keluarkan ketulan daging, biarkan sejuk dan hiris nipis-nipis.  Ketepikan.
Perasakan sup dengan kicap cair, sos ikan, jus limau, perasa, gula dan garam.  Masukkan cili dan biar mendidih seketika.
Untuk menghidang, masukkan beehoon, tuang sup dan tambahkan bahan-bahan pelengkap yang lain.

Cili Hijau Jeruk
Bersihkan cili dan keringkan.  Hiris dan masukkan ke dalam botol kaca.
Campurkan sedikit garam dan masukkan cuka hingga cili tenggelam.
Biarkan beberapa jam sebelum di gunakan.
Bihun Celup / Bihun Sup Perut


Bihun Celup / Bihun Sup Perut shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 Mar 2017 0 comments

Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding

Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding -

Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding

Bahan-bahan
700ml air
8gm serbuk agar-agar
100gm gula pasir
2 kuning telur
2 sudu besar susu pekat manis
130ml susu segar
50gm cream cheese
3 sudu kecil serbuk nescafe / kopi
100ml air panas

Loyang kecil 10cm

Penyediaan :
Satukan air, serbuk agar-agar dan gula.  Masak hingga mendidih.  Ketepikan.  Tutup periuk supaya tidak cepat beku.
Satukan kuning telur dan susu pekat, whisk hingga rata.  Ketepikan
Dalam periuk lain, masak susu segar dan cheese hingga larut.
Kemudian tuang adunan cheese sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi, whisk hingga rata dan tidak berketul.
Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak semula hingga hampir pekat dengan api kecil.
Ambil 250ml larutan agar-agar dan tuang ke dalam larutan cheese, whisk hingga sebati.
Bancuh serbuk nescafe dan air panas, kemudian masukkan ke dalam baki larutan agar-agar.  Kacau hingga rata.
Agar-agar kopi dan cheese di bahagi kepada 2 bahagian setiap satu.
Mula menuang satu bahagian agar-agar kopi, biarkan hampir beku.
kemudian tuang agar-agar cheese.  Setelah beku ulangi berselang seli adunan kopi dan cheese.
Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk.
Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding


Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;