23 Mar 2017 0 comments

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts -

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts

Bahan-bahan
400gm tepung gandum
50gm tepung jagung
50gm gula aising
40gm serbuk teh hijau
250gm mentega
3 kuning telur
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil esen vanila

Jem nenas siap guna
Acuan mooncake kecil - sapu dengan sedikit tepung

Cara-cara :
Satukan tepung, tepung jagung dan teh hijau.  Gaul rata.  Ketepikan.
Kacau mentega, gula aising dengan senduk kayu hingga rata.  Masukkan susu pekat manis, esen vanila dan telur.  Kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan campuran tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
Timbang 10gm untuk inti jem nenas, bulat-bulatkan.
Timbang 20gm untuk adunan doh.
Masukkan jem nenas ke dalam adunan doh dan gentel bulat.
Ambil acuan mooncake yang di sapu tepung dan tekan ke atas adunan.  Keluarkan dari acuan.
Susun di atas dulang dan bakar di rak bawah pada suhu 160C selama 8 minit.
Keluarkan dari oven, biarkan selama 5 minit.  Kemudian spray dengan sedikit air.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar semula di rak atas pada suhu 150C selama 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan ayak gula aising di atasnya.

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts




Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Nasi Daging Utara

Nasi Daging Utara -

Nasi Daging Utara
Sumber : Che' Nom

Bahan-Bahan
4 cawan beras basmathi, rendam selama 30 minit dan tos
500 gram daging, potong kiub besar anggaran 3"x4"
5 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
1 helai daun pandan, carik dan simpul
2 1/2 sudu besar rempah kurma
1 batang serai, dititik
3 sudu besar minyak sapi
1 -2 sudu besar minyak sayuran
1/2 cawan tomato sup ATAU 1/4 cawan tomato puri
Sedikit kismis hitam

Bahan Rebusan Daging
1 sudu besar rempah kurma
2 inci halia, hiris nipis
Air dalam anggaran 7 cawan lebih

Bahan Tumis
1 biji bawang besar, hiris nipis
5 ulas bawang putih, hiris nipis
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga

Penyediaan
Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis bahan tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. Kacau lagi beras selama 1-2 minit.
Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama jika anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.
Setelah masak, gemburkan nasi dengan garfu perlahan-lahan supaya tidak patah

Bahan untuk air asam:
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 biji tomato, potong kecil
6 biji cili merah, potong kecil
1 inci belacan, dibakar di atas api sehingga wangi
1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
2 sudu besar sos ikan Thai
3 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
1 sudu besar kerisik
Sedikit perahan jus limau nipis / limau kasturi

Gaulkan kesemua bahan air asam. Biarkan seketika supaya semua bahan air asam sebati.

Nasi Daging Utara


Nasi Daging Utara shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;