5 Apr 2017 0 comments

Laksa Lemak Siam / Thai Laksa

Laksa Lemak Siam / Thai Laksa -

Laksa Lemak Siam / Thai Laksa

Bahan-bahan 
1 kg laksa halus atau 1 paket laksa kering (rebus dan toskan)
5 ekor ikan sardin / kembung /selar (rebus, asingkan isi dan kisar halus)
5 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
5 helai daun limau purut (carik-carik)
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering, buang biji, rendam dulu
5 tangkai cili padi, buang biji
1 sudu teh lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai, ambil bahagian putihnya
3 biji buah keras

Bahan Ulam - Hiris
Kacang panjang
Timun
Kobis / Daun Salad
Daun Selasih
Limau Kasturi
Bunga Kantan
Telur Rebus jika suka

Cara-cara:
Rebus ikan dengan sedikit air dan asam gelugor.  Asingkan isinya.  Simpan air rebusan dan asam gelugor.
Kemudian kisar isi ikan dengan air rebusan dan 1/2 dari santan cair hingga halus.  Ketepikan
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan baki santan cair dan isi ikan kisar dan masak hingga mendidih.
Masukkan daun limau purut, asam gelugor biar mendidih seketika.
Kemudian tambahkan santan pekat, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Rasa masin, manis, lemak dan pedas.
Reneh selama 30 minit, tutup api dan kacau sehingga wap hilang.
Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan hidang bersama kuah dan ulam.
Laksa Lemak Siam / Thai Laksa


Laksa Lemak Siam / Thai Laksa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Mar 2017 0 comments

Bubur Kacang Hijau Jagung Manis

Bubur Kacang Hijau Jagung Manis -

Bubur Kacang Hijau Jagung Manis

Bahan-bahan
1 1/2 cawan kacang hijau
1 tongkol jagung manis - ambil isinya
1 1/2 keping gula melaka, cincang kecil
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam

Cara cara
Sangai kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau.  Angkat dan rendam selama 1 jam.
Bilas dan rebus hingga kacang sedikit pecah.  Masukkan isi jagung.  Masak sampai empuk.
Masuk santan  dan garam, kacau hingga sebati, masak sekali mendidih saja, tutup api supaya tak pecah minyak. Tambah gula jika kurang manis.

Bubur Kacang Hijau Jagung Manis


Bubur Kacang Hijau Jagung Manis shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;