11 Apr 2017 0 comments

Nasi Kerabu, Sambal Tumis, Sambal Lada dan Sambal Ikan

Nasi Kerabu, Sambal Tumis, Sambal Lada dan Sambal Ikan -

Nasi Kerabu, Sambal Tumis, Sambal Lada dan Sambal Ikan

Bahan-bahan
2 pot beras brasmathi, cuci
30 kuntum bunga telang (ramas dan perah airnya)
Air secukupnya
sehelai daun pandan

Masukkan beras, air bunga dan air, gaul rata, rendam selama 20minit di dalam periuk nasi letrik.
Letak daun pandan dan tanak hingga masak.

Bahan Sambal Lada
10 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
5 biji limau kasturi
1 sudu besar cuka
garam dan gula secukup rasa
(Kisar hingga lumat, perasakan dengan garam dan gula)

Bahan Sambal Tumis
2 batang serai di ketuk
2 keping asam gelugor
5 cawan santan sederhana pekat
garam secukup rasa
2 sudu besar budu
2 sudu besar gula melaka racik

Bahan Kisar
10 tangkai cili kering (potong dan rendam dalam air panas, toskan)
2 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah (kecil)
1 hiris halia

Cara-cara  :
Masukkan santan, serai, asam gelugor dan garam ke dalam periuk.  Masak hingga santan pecah minyak.
Kemudian masukkan bahan-bahan kisar, budu, garam, gula dan gula melaka secukupnya.
Reneh dengan api kecil hingga sambal tumis pekat dan pecah minyak.

Bahan Sambal Ikan
1/2 biji kelapa parut putih
2 ekor ikan kembung (bakar dan ambil isinya)
5 ulas bawang merah
1 batang serai, hiris bahagian putihnya
1 hiris halia
1 sudu besar gula melaka racik
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Sangai kelapa hingga hampir kering tetapi jangan terlalu perang.
Tumbuk bawang, serai dan halia hingga lumat, perasakan dengan gula melaka, gula dan garam. Masukkan isi ikan dan tumbuk hingga sebati.  Masukkan kelapa dan tumbuk sambil di gaul rata.

Bahan Ulam (Hiris Halus)
Timun
Taugeh
Daun kesum
Daun serai kayu
Kubis jika suka

Bahan Gandingan
Telur masin
Keropok
Ikan celup tepung
Sambal Budu
Ayam goreng
Solok Lada
Bawang putih jeruk

Nasi Kerabu, Sambal Tumis, Sambal Lada dan Sambal Ikan


Nasi Kerabu, Sambal Tumis, Sambal Lada dan Sambal Ikan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Apr 2017 0 comments

Laksa Lemak Siam / Thai Laksa

Laksa Lemak Siam / Thai Laksa -

Laksa Lemak Siam / Thai Laksa

Bahan-bahan 
1 kg laksa halus atau 1 paket laksa kering (rebus dan toskan)
5 ekor ikan sardin / kembung /selar (rebus, asingkan isi dan kisar halus)
5 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
5 helai daun limau purut (carik-carik)
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering, buang biji, rendam dulu
5 tangkai cili padi, buang biji
1 sudu teh lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai, ambil bahagian putihnya
3 biji buah keras

Bahan Ulam - Hiris
Kacang panjang
Timun
Kobis / Daun Salad
Daun Selasih
Limau Kasturi
Bunga Kantan
Telur Rebus jika suka

Cara-cara:
Rebus ikan dengan sedikit air dan asam gelugor.  Asingkan isinya.  Simpan air rebusan dan asam gelugor.
Kemudian kisar isi ikan dengan air rebusan dan 1/2 dari santan cair hingga halus.  Ketepikan
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan baki santan cair dan isi ikan kisar dan masak hingga mendidih.
Masukkan daun limau purut, asam gelugor biar mendidih seketika.
Kemudian tambahkan santan pekat, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Rasa masin, manis, lemak dan pedas.
Reneh selama 30 minit, tutup api dan kacau sehingga wap hilang.
Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan hidang bersama kuah dan ulam.
Laksa Lemak Siam / Thai Laksa


Laksa Lemak Siam / Thai Laksa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;