13 Apr 2017 0 comments

Biskut Buah Kana

Biskut Buah Kana -

Biskut Buah Kana

Bahan-bahan
150 gm mentega
70 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
200 gm tepung gandum
70 gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder

Jem strawberry atau yang disukai secukupnya
Acuan biskut kana - tabur tepung

Menghasilkan 55 biji

Penyediaan :
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder.  Ketepikan.
Pukul gula, mentega dan kuning telur dengan sudip kayu hingga sebati.
Masukkan esen vanila, kacau rata.
Masukkan bahan ayak. Uli hingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan buah kana yang ditaburi sedikit tepung.
Ketukkan acuan untuk mengeluarkannya dan atur di atas dulang pembakar yang di gris marjerin. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 min atau hingga masak.
Biar suam atas redai sebelum disapu jem dan ditangkupkan.
Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

Biskut Buah Kana


Biskut Buah Kana shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Peanut Buttercheese Cookie Pie - Tastemade

Peanut Buttercheese Cookie Pie - Tastemade - BAHAN-BAHAN: ⠀ 3 kotak multicookies ⠀
1 cawan kacang tanah masin ⠀ 
½ cawan mentega, cair ⠀ INTI: ⠀ 
1 (16 oz) jar fudge panas ⠀ 
1 (8 oz) keju krim pakej, lembut ⠀ 
1 ½ cawan mentega kacang berkrim ⠀ 
2 cawan sejuk setengah dan setengah ⠀ 
1 cawan sejuk susu ⠀ 
1 (5.1 oz) pakej vanila segera campuran puding ⠀ 
4 cawan ais krim vanila, lembut ⠀ 
2 kotak cookies, dicincang (atau anda boleh menggantikan cookies mentega kacang) ⠀ 
¼ cawan sos karamel ⠀ 
½ cawan masin kacang tanah, dicincang kasar ⠀ 

LANGKAH: ⠀ 
Dalam pemproses makanan, menambah cookies Do-si-dos dan kacang. Proses sehingga halus runtuh. Tambah mentega dan nadi hanya sehingga bercampur-campur. Tekan separuh daripada adunan ke dalam springform pan 10 inci. 
Tuangkan fudge panas di atas kerak, menyebarkan sama rata. Peti sejuk selama 20 minit. ⠀ 
Dengan menggunakan mixer, pukul krim keju dan mentega kacang sehingga sebati. Ketepikan. ⠀ Dalam mangkuk besar lain, pukul setengah dan setengah, susu dan campuran puding sehingga sebati sepenuhnya. Biarkan 2 minit, sehingga puding sedikit ditetapkan. 
Menambah puding dan ais krim untuk campuran krim keju. Pukul hingga licin. ⠀ 
Buang kerak dari peti sejuk. Top dengan separuh daripada pengisian, menyebarkan sama rata. Taburkan dengan cookies. Menambah baki pengisian, maka atas dengan baki cookie kerak. 
Perlahan-lahan tolak ke bawah untuk meliputi seluruh pai. ⠀ Membekukan selama 8 jam atau semalaman. Keluarkan dari peti sejuk 40-60 minit sebelum dihidangkan. 
Hujan renyai-renyai dengan sos karamel dan kacang cincang. 


Peanut Buttercheese Cookie Pie - Tastemade shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;