14 Apr 2017 0 comments

Kerabu / Sambal Manga Kelantan

Kerabu / Sambal Manga Kelantan -

Kerabu / Sambal Manga Kelantan

Bahan-bahan
4-5 biji buah mempelam atau manga muda, sagat memanjang
2 ekor ikan kembung (bakar ambil isinya)
1 labu bawang merah besar - hiris
4 tangkai cili padi, hiris
1 biji tomato, jika suka, hiris
2 tangkai daun ketumbar jika suka
1/2 cawan santan segar atau santan kotak
Gula dan garam secukup rasa

Penyediaan :
Tumbuk isi ikan bersama sedikit garam dan gula, gaul rata.
Gaul bersama manga, hirisan bawang, cili api, tomato dan daun ketumbar.
Masukkan santan dan gaul hingga rata.

Kerabu ini tidak tahan lama kerana menggunakan santan mentah.
Seeloknya gaul santan ketika hendak makan.

Kerabu / Sambal Manga Kelantan


Kerabu / Sambal Manga Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Apr 2017 0 comments

Biskut Buah Kana

Biskut Buah Kana -

Biskut Buah Kana

Bahan-bahan
150 gm mentega
70 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
200 gm tepung gandum
70 gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder

Jem strawberry atau yang disukai secukupnya
Acuan biskut kana - tabur tepung

Menghasilkan 55 biji

Penyediaan :
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder.  Ketepikan.
Pukul gula, mentega dan kuning telur dengan sudip kayu hingga sebati.
Masukkan esen vanila, kacau rata.
Masukkan bahan ayak. Uli hingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan buah kana yang ditaburi sedikit tepung.
Ketukkan acuan untuk mengeluarkannya dan atur di atas dulang pembakar yang di gris marjerin. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 min atau hingga masak.
Biar suam atas redai sebelum disapu jem dan ditangkupkan.
Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

Biskut Buah Kana


Biskut Buah Kana shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;