2 May 2017 0 comments

Rasam Telur / Indian Egg Rasam

Rasam Telur / Indian Egg Rasam -

Rasam Telur / Indian Egg Rasam

Bahan-bahan
4 biji telur
4 ulas bawang merah (dicincang)
4 bawang putih (dicincang)
4 tangkai cili kering, gunting 1inci
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh biji sawi
1 saiz sederhana tomato (dihiris nipis) / tomato cherry
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
1 sudu air asam jawa pekat bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 liter air
3 sudu besar minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Penyediaan :
Tumis  bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk kunyit dan biji sawi.
Masukkan tomato dan daun kari. Kacau dan masak hingga naik bau.
Tambah air, air asam jawa dan perasakan dengan garam.
Kacau lagi dan biarkan ia mereneh. Setelah mendidih, pecahkan telur biar seketika hingga telur masak.
Hidang bersama nasi.

Rasam Telur / Indian Egg Rasam


Rasam Telur / Indian Egg Rasam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 May 2017 0 comments

Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa

Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa -

Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa

Air Rebusan Udang
400 gm udang kecil buang kulit, asingkan isinya
minyak untuk menumis
1 liter air

Penyediaan Air Rebusan Udang
Cuci kulit udang, toskan.
Panaskan minyak, masukkan kulit udang dan goreng hingga kemerahan.
Masukkan air dan biar mendidih.  Angkat dan tapis.
Simpan air rebusan untuk di guna kemudian.

Bahan-bahan
1 kg laksa (kering atau basah)
1 packet fish ball
4-5 keping tauhu poket, belah 2
1 cawan santan pekat atau 1 paket santan kotak kecil
4 tangkai daun kesum
Gula dan garam secukupnya
Telur rebus
Udang - di celur
Taugeh - di celur

Bahan Kisar 
2 sudu besar udang kering atau udang basah
4 sudu besar cili kisar
4 hiris lengkuas
4 biji buah keras
1 inci kunyit
3 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1 inci belacan (bakar sebentar)
4 batang serai ambil bahagian putih

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Tuang air rebusan udang.  Masak hingga mendidih.
Masukkan daun kesum, garam dan gula dan biarkan kuah mereneh selama 10-15 minit.
Masukkan santan, kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
Masukkan tofu dan fish ball.
Biar kuah mendidih seketika, angkat dari api.
Untung menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuang kuah dan letak udang celur, taugeh atau hirisan timun jika suka.

Sambal Cili
5 sudu besar cili kisar
Sedikit minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa.

Panaskan minyak, tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan gula dan garam secukupnya.
Hidang bersama laksa jika suka pedas.

Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa


Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;