2 May 2017 0 comments

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake -

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake

Bahan A
300gm keladi, dikupas dan potong dadu
50gm udang kering, direndam 10 minit dan toskan
6 biji bawang merah, dihiris halus
1 biji cili merah, di hiris
3 sudu besar minyak masak
Daun sup/bawang secukupnya

Bahan B
170 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
500 ml air
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh serbuk 5 rempah ( chinese 5 spices)
1/2 sudu teh serbuk pati ayam 

Bancuh bahan A dan ketepikan.

Loyang 8 x 8in - di gris minyak dan alas plastik tahan haba

Cara-cara :
Panaskan minyak, goreng keladi hingga sedikit perang.  Toskan.
Dalam kuali yang sama, goreng bawang merah hingga perang.  Toskan.
Tinggalkan 3 sudu besar minyak dalam kuali kemudian goreng udang kering hingga perang.
Tuang bancuhan tepung tadi.  Kacau rata, masak dengan api kecil.
Kemudian masuk keladi, bawang goreng, cili, daun sup dan daun bawang.
Masak dengan api perlahan dan sentiasa di kacau.
Bila mula pekat tutup api, kacau biar rata.  Tuang ke dalam loyang dan ratakan permukaannya.
Kukus selama 30 - 40 minit.  Angkat dan biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong.
Potong 16 kepingan untuk loyang 8in.
Sapu atau pipe sos cili di atasnya dan taburan hiasan atas.

** Kuih ini juga boleh di goreng dengan minyak yang sedikit hingga keperangan.

Hiasan Atas
1 cawan isi udang kecil
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Daun bawang dan daun sup di hiris halus
Cili merah di hiris
Sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak, tumis udang hingga kemerahan.  Masukkan garam dan serbuk lada sulah.
Kacau dan tutup api.
gaul bersama hirisan daun sup dan cili.
Tabur di atas kuih keladi

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake


Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Rasam Telur / Indian Egg Rasam

Rasam Telur / Indian Egg Rasam -

Rasam Telur / Indian Egg Rasam

Bahan-bahan
4 biji telur
4 ulas bawang merah (dicincang)
4 bawang putih (dicincang)
4 tangkai cili kering, gunting 1inci
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh biji sawi
1 saiz sederhana tomato (dihiris nipis) / tomato cherry
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
1 sudu air asam jawa pekat bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 liter air
3 sudu besar minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Penyediaan :
Tumis  bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk kunyit dan biji sawi.
Masukkan tomato dan daun kari. Kacau dan masak hingga naik bau.
Tambah air, air asam jawa dan perasakan dengan garam.
Kacau lagi dan biarkan ia mereneh. Setelah mendidih, pecahkan telur biar seketika hingga telur masak.
Hidang bersama nasi.

Rasam Telur / Indian Egg Rasam


Rasam Telur / Indian Egg Rasam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;