3 May 2017 0 comments

Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake

Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake -

Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake

Bahan-bahan
450gm mentega
10 biji telur A
180gm gula kaster
2 sudu kecil ovalete
1 sudu teh esen vanila
250gm susu pekat manis
100 gm horlicks
160gm tepung Hong Kong atau Tepung gandum
250 gm cream cheese

Bahan B
150gm coklat masakan - di cair secara double boiler

Loyang 8 x 8in

Cara-cara :
Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati.  Ketepikan.
Pukul mentega, ovalete dan gula hingga kembang.  Masukkan esen vanila.
Kemudian masukkan telur satu persatu.  Pukul hingga sebati.
Masukkan adunan cream cheese dan putar hingga bergaul rata.
Setelah itu masukkan tepung, horlicks sedikit demi sedikit dan di putar sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian :

Satu bahagian di adun bersama coklat masakan cair, gaul rata.  Bahagikan pula kepada 6 bahagian (160 gm setiap satu)
dan satu bahagian lagi di beri warna pelangi (6 bahagian : ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah)

Ratakan lapisan coklat, bakar api atas dan bawah selama 10 minit.  Angkat dan tekan dengan penekan kek lapis.  Cucuk dengan garpu.
Kemudian ratakan adunan ungu.  Bakar dengan api atas saja selama 8 minit dan ulangi melapis berselang seli warna hingga habis.  Cucuk dengan garfu dan tekan setiap kali melapis.

Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake


Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 May 2017 0 comments

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake -

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake

Bahan A
300gm keladi, dikupas dan potong dadu
50gm udang kering, direndam 10 minit dan toskan
6 biji bawang merah, dihiris halus
1 biji cili merah, di hiris
3 sudu besar minyak masak
Daun sup/bawang secukupnya

Bahan B
170 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
500 ml air
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh serbuk 5 rempah ( chinese 5 spices)
1/2 sudu teh serbuk pati ayam 

Bancuh bahan A dan ketepikan.

Loyang 8 x 8in - di gris minyak dan alas plastik tahan haba

Cara-cara :
Panaskan minyak, goreng keladi hingga sedikit perang.  Toskan.
Dalam kuali yang sama, goreng bawang merah hingga perang.  Toskan.
Tinggalkan 3 sudu besar minyak dalam kuali kemudian goreng udang kering hingga perang.
Tuang bancuhan tepung tadi.  Kacau rata, masak dengan api kecil.
Kemudian masuk keladi, bawang goreng, cili, daun sup dan daun bawang.
Masak dengan api perlahan dan sentiasa di kacau.
Bila mula pekat tutup api, kacau biar rata.  Tuang ke dalam loyang dan ratakan permukaannya.
Kukus selama 30 - 40 minit.  Angkat dan biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong.
Potong 16 kepingan untuk loyang 8in.
Sapu atau pipe sos cili di atasnya dan taburan hiasan atas.

** Kuih ini juga boleh di goreng dengan minyak yang sedikit hingga keperangan.

Hiasan Atas
1 cawan isi udang kecil
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Daun bawang dan daun sup di hiris halus
Cili merah di hiris
Sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak, tumis udang hingga kemerahan.  Masukkan garam dan serbuk lada sulah.
Kacau dan tutup api.
gaul bersama hirisan daun sup dan cili.
Tabur di atas kuih keladi

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake


Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;