27 May 2017 0 comments

Nasi Ala Kak Wok

Nasi Ala Kak Wok -

Nasi Ala Kak Wok
Sumber :  FB Rozmaliza Omar

Bahan-bahan
Nasi putih dimasak dengan daun pandan


Gulai Ayam Ala Kak Wok
4 labu bawang besar merah
5 ulas bawang putih
1 1/2 in  halia
1 1/2 in lengkuas
3 sudu besar rempah kari daging @ rempah gulai darat
2 sudu besar rempah kerutub
Carrot - dipotong 2"
Kacang panjang - dipotong 2"
Kentang potong kiub
Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong2 kecil.
Santan sederhana pekat
Garam dan gula nisan secukup rasa
1/2 kiub pati ayam

Penyediaan :
Kisar bawang merah, putih, halia dan lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
Rempah kari dan rempah kerutub bancuh dengan air dan gaul pada ayam. Perap sekejap.
Kemudian masukkan ke dalam bahan-bahan yang ditumis tadi.
Masukkan kentang.  Masak sampai kentang dan ayam empuk.
Masukkan santan.  Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat.
Masukkan carrot dan kacang panjang.
Perasakan garam, gula nisan dan serbuk perasa @ kiub ayam. Masak sekejap.

Ayam Goreng Ala Kak Wok
Ayam, cuci bersih, potong kecil
Bawang putih ditumbuk lumat
Garam dan 1/2 kiub pati ayam
2 in kunyit hidup di tumbuk lumat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili

Penyediaan :
Lumur ayam dengan bahan-bahan diatas dan perapkan sekejap
Goreng dalam minyak terendam sampai sederhana garing
Angkat dan toskan.

Sambal Belacan Ala Kak Wok
4 biji cili kering - direbus dahulu
6 tangkai cili padi atau ikut pedas
2 tangkai cili merah, buang biji
2 inci belacan, bakar
1 labu bawang besar
1 labu bawang putih
Gula dan garam secukup rasa
Air asam jawa

Sangai tanpa minyak, cili kering, cili padi, cili merah, bawang besar dan bawang putih hingga layu.
Kisar atau tumbuk bersama belacan hingga halus.
Masukkan air asam jawa dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya.

Nasi Ala Kak Wok


Nasi Ala Kak Wok shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
26 May 2017 0 comments

Apam Labu Soya Yeo's

Apam Labu Soya Yeo's -


Berkat Dirasa Bersama – Yeo’s Ramadan

Ramadan adalah bulan yang dipenuhi rahmat dan berkat dariNya. Berkat boleh didapati atau ditafsirkan maknanya dalam pelbagai perbuatan dan pemahaman. Berkat juga boleh didapati di dalam setiap hubungan yang baik seperti keluarga, rakan-rakan, atau dalam setiap rasa syukur yang dipanjatkan di atas rezeki makan dan minum, juga sebagai tangan yang menghulurkan kepada mereka yang memerlukan. Berkat, dari sebesar-besar makna atau sekecil-kecil perbuatan adalah lahir dari rasa syukur kepada yang Esa.

Hari ini 27 May 2017, semua umat Islam mula menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan yang mulia.  Antara juadah pemanis mulut yang menjadi kegemaran berbuka adalah kuih muih.  Apa kata kita amalkan berbuka dengan kuih muih yang lebih berkhasiat menggunakan Susu Soya Yeo's. Membuat kuih muih sendiri adalah lebih baik dari membeli di pasar malam kerana terjaga kebersihannya dan terjamin kesegarannya.

Untuk kuih muih Ramadan ini cubalah Apam Labu Soya Yeo's yang berkhasiat dan menyihatkan kerana ia menggunakan ramuan dari buah labu dan susu soya menggantikan santan.  Amalkan cara hidup sihat sepanjang masa terutama di bulan Ramadan ini :D

Apam Labu Soya Yeo's

Bahan A
125 gm isi labu kukus
1 biji telur
60 gm gula pasir
100 ml susu soya Yeo's
30 ml minyak sayur
1/2 sudu kecil yis segera

Bahan B - Ayak
160 gm tepung gandum
40 gm tepung beras
1 sudu teh baking powder


Penyediaan :
Panaskan pengukus, masukkan acuan lompang dan panaskan sebentar.
Masukkan semua bahan A ke dalam pengisar, kemudian kisar hingga sebati.
Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan kisar hingga rata.  Tapis ke dalam jug kecil.
Tutup dengan plastik dan rehatkan adunan selama 15 minit.


Tuang 3/4 penuh ke dalam acuan lompang atau paper cup, tabur bijan jika suka.
Kukus dengan api yang besar selama 15 minit atau sehingga masak.


Apam Labu Soya Yeo's


Berkat di rasa Bersama, adalah lebih bermakna kerana kita gandakan kebaikannya Bersama mereka yang ada disekeliling kita. Yeo’s Malaysia ingin mengambarkan Ramadan sebagai bulan yang penuh Berkat dan cara terbaik untuk menikmatinya adalah dengan dirasai Bersama. Jadi gandakan rasa itu dengan berkongsi minuman Yeo’s di bulan Ramadan yang mulia ini!


Apam Labu Soya Yeo's shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;