28 May 2017 0 comments

Pulut Nangka

Pulut Nangka -

Pulut Nangka

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
12 ulas nangka (keluarkan bijinya)

Kacang hijau tanpa kulit (sangai)
Kelapa parut muda

Penyediaan :
Cuci dan rendam beras selama 1 jam.
Kukus selama 20 minit hingga masak.  Angkat dan biarkan sejuk.
Masak santan, gula dan garam hingga gula larut.
Gaulkan bersama pulut hingga rata.
Kepal dan masukkan ke dalam nangka
Tabur kelapa parut dan kacang hijau
Hidang bersama sos santan.

Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.  Tuang ke atas pulut nangka.


Pulut Nangka


Pulut Nangka shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 May 2017 0 comments

Nasi Ala Kak Wok

Nasi Ala Kak Wok -

Nasi Ala Kak Wok
Sumber :  FB Rozmaliza Omar

Bahan-bahan
Nasi putih dimasak dengan daun pandan


Gulai Ayam Ala Kak Wok
4 labu bawang besar merah
5 ulas bawang putih
1 1/2 in  halia
1 1/2 in lengkuas
3 sudu besar rempah kari daging @ rempah gulai darat
2 sudu besar rempah kerutub
Carrot - dipotong 2"
Kacang panjang - dipotong 2"
Kentang potong kiub
Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong2 kecil.
Santan sederhana pekat
Garam dan gula nisan secukup rasa
1/2 kiub pati ayam

Penyediaan :
Kisar bawang merah, putih, halia dan lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
Rempah kari dan rempah kerutub bancuh dengan air dan gaul pada ayam. Perap sekejap.
Kemudian masukkan ke dalam bahan-bahan yang ditumis tadi.
Masukkan kentang.  Masak sampai kentang dan ayam empuk.
Masukkan santan.  Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat.
Masukkan carrot dan kacang panjang.
Perasakan garam, gula nisan dan serbuk perasa @ kiub ayam. Masak sekejap.

Ayam Goreng Ala Kak Wok
Ayam, cuci bersih, potong kecil
Bawang putih ditumbuk lumat
Garam dan 1/2 kiub pati ayam
2 in kunyit hidup di tumbuk lumat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili

Penyediaan :
Lumur ayam dengan bahan-bahan diatas dan perapkan sekejap
Goreng dalam minyak terendam sampai sederhana garing
Angkat dan toskan.

Sambal Belacan Ala Kak Wok
4 biji cili kering - direbus dahulu
6 tangkai cili padi atau ikut pedas
2 tangkai cili merah, buang biji
2 inci belacan, bakar
1 labu bawang besar
1 labu bawang putih
Gula dan garam secukup rasa
Air asam jawa

Sangai tanpa minyak, cili kering, cili padi, cili merah, bawang besar dan bawang putih hingga layu.
Kisar atau tumbuk bersama belacan hingga halus.
Masukkan air asam jawa dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya.

Nasi Ala Kak Wok


Nasi Ala Kak Wok shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;