29 May 2017 0 comments

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos -

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos

Bahan-bahan
1kg ayam sederhana, cuci bersih
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan yogurt
3 sudu besar sos peri-peri

Bahan Kisar
1/3 cawan minyak zaitun
2 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
2 sudu kecil serbuk paprika / serbuk cili
1 ikat daun ketumbar, potong

Daun Parsley / Oregano untuk taburan


Penyediaan :
Cucuk ayam dengan pisau di beberapa tempat supaya bahan perapan meresap.
Masukkan bahan kisar ke dalam pengisar dan kisar bersama minyak hingga halus.
Gaul bersama ayam, yogurt, garam, gula dan sos peri-peri.
Perap di dalam peti sejuk semalaman.
Tabur dengan daun parsley dan Panggang pada suhu 200C selama 45-50 minit.
Hidang bersama salad, kentang goreng, jagung bakar

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos


Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus

Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus -

Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus

Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
1 cawan gula
2 biji telur A
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air

Minyak untuk menggoreng
Acuan Kuih Ros
Acuan kecil bulat atau melengkung untuk membentuk kuih

Penyediaan :
Satukan semua bahan ke dalam mangkuk, whisk hingga rata dan tidak berketul.  Tapis.
Panaskan minyak, rendam acuan sehingga panas.   Adunan tidak akan melekat jika acuan tidak betul-betul panas.
Angkat acuan, goncang sedikit supaya minyak tidak meleleh di acuan.
Kemudian celup ke dalam adunan tetapi jangan sampai ke permukaan atas acuan kerana kuih akan melekat.
Goncang ringan untuk mengeluarkan adunan berlebihan.
Rendam seketika di dalam minyak, kemudian goncang ringan supaya kuih terlepas keluar.

Kecilkan sedikit api jika terlalu panas.  Goreng beberapa saat.
Apabila hampir perang, angkat menggunakan penyepit dan alihkan ke atas acuan melengkung supaya kuih membentuk bunga melengkung.  K1 menggunakan acuan cakepop sebagai dasar.

Apabila kuih telah mengeras, simpan di dalam bekas kedap udara.

Untuk Kuih Ros Coklat
Tambahkan 1 sudu serbuk coklat, kemudian tapis adunan dan masukkan 2 sudu besar bijan

Kuih Ros Coklat dan Bijan

Untuk kuih ros berwarna, tambahkan pewarna yang disukai.


Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus


Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;