29 May 2017 0 comments

Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus

Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus -

Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus

Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
1 cawan gula
2 biji telur A
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air

Minyak untuk menggoreng
Acuan Kuih Ros
Acuan kecil bulat atau melengkung untuk membentuk kuih

Penyediaan :
Satukan semua bahan ke dalam mangkuk, whisk hingga rata dan tidak berketul.  Tapis.
Panaskan minyak, rendam acuan sehingga panas.   Adunan tidak akan melekat jika acuan tidak betul-betul panas.
Angkat acuan, goncang sedikit supaya minyak tidak meleleh di acuan.
Kemudian celup ke dalam adunan tetapi jangan sampai ke permukaan atas acuan kerana kuih akan melekat.
Goncang ringan untuk mengeluarkan adunan berlebihan.
Rendam seketika di dalam minyak, kemudian goncang ringan supaya kuih terlepas keluar.

Kecilkan sedikit api jika terlalu panas.  Goreng beberapa saat.
Apabila hampir perang, angkat menggunakan penyepit dan alihkan ke atas acuan melengkung supaya kuih membentuk bunga melengkung.  K1 menggunakan acuan cakepop sebagai dasar.

Apabila kuih telah mengeras, simpan di dalam bekas kedap udara.

Untuk Kuih Ros Coklat
Tambahkan 1 sudu serbuk coklat, kemudian tapis adunan dan masukkan 2 sudu besar bijan

Kuih Ros Coklat dan Bijan

Untuk kuih ros berwarna, tambahkan pewarna yang disukai.


Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus


Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 May 2017 0 comments

Pulut Nangka

Pulut Nangka -

Pulut Nangka

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
12 ulas nangka (keluarkan bijinya)

Kacang hijau tanpa kulit (sangai)
Kelapa parut muda

Penyediaan :
Cuci dan rendam beras selama 1 jam.
Kukus selama 20 minit hingga masak.  Angkat dan biarkan sejuk.
Masak santan, gula dan garam hingga gula larut.
Gaulkan bersama pulut hingga rata.
Kepal dan masukkan ke dalam nangka
Tabur kelapa parut dan kacang hijau
Hidang bersama sos santan.

Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.  Tuang ke atas pulut nangka.


Pulut Nangka


Pulut Nangka shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;