30 May 2017 0 comments

Kuih Tako Labu Marble

Kuih Tako Labu Marble -

Kuih Tako Labu Marble

Bahan A - Adunan Labu
300 gm isi labu kukus, lecek
100 gm tepung hunkwee
250 gm gula pasir
900 ml air
1/2 sudu teh garam

Bahan B - Adunan Santan
350 ml santan pekat
300 ml air (kisar dengan 5 helai pandan), tapis
50 gm tepung hunkwee
100 gm gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam

Loyang 8in, alas dengan plastik tahan haba


Penyediaan :
Satukan bahan A ke dalam pengisar, kisar hingga sebati.  Masukkan ke dalam periuk ketepikan.
Satukan bahan B dan kisar sebati.  Masukkan ke dalam periuk berasingan.
Masak kedua-dua adunan serentak di dalam periuk berasingan.
Masak dengan api kecil sehingga kedua2 adunan sederhana pekat dan berkilat.
Tuang adunan A berselang seli dengan adunan B hingga habis.
Guna chopstik untuk membuat corak marble.

Kuih Tako Labu Marble


Kuih Tako Labu Marble shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 May 2017 0 comments

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq -

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq

Bahan-bahan
100 gm ikan masin
3 sudu besar sambal pahang Enaq
1/2 labu bawang besar
4 biji cili padi - potong kecil
1 sudu kecil gula
1 sudu besar perahan jus limau nipis

Penyediaan :
Cuci dan goreng ikan masin cincang hingga garing.  Toskan.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan cili hingga naik bau.
Masukkan sambal pahang dan sedikit air.
Kacau rata, masukkan sedikit gula dan perahan jus limau.
Rasa masam, manis dan pedas.

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq


Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;