1 Jun 2017 0 comments

Tart Nenas Gulung

Tart Nenas Gulung -

Tart Nenas Gulung

Bahan-bahan
250 gm mentega
50 gm gula aising
2 sudu besar minyak sapi QBB
350 gm tepung gandum

Jem nenas siap guna, gentel
Telur untuk sapuan

Penyediaan :
Pukul mentega, minyak sapi dan gula asing dengan senduk kayu hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Rehatkan adunan selama 15 minit.
Masukkan ke dalam acuan tart dan picit memanjang.
Letak jem di hujung dan gulung rapi.
Sapu dengan kuning telur.
Bakar pada suhu 150C selama 15 - 20 minit atau hingga masak.


Tart Nenas Gulung


Tart Nenas Gulung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 May 2017 0 comments

Biskut Buah Berempah

Biskut Buah Berempah -

Biskut Buah Berempah

Bahan-bahan
100 gm mentega
90 gm marjerin
250 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
120 gm gula pasir
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh rempah kek lapis (Koepoe)
100 gm buahan kering campur (rendam sebentar, tos)
Kuning telur untuk sapuan

Penyediaan :
Pukuk mentega, marjerin dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur dan putar sebati.
Masukkan esen vanila dan buahan kering.
Masukkan tepung dan uli sebati,
Ambil sedikit adunan, bulatkan dan susun di atas dulang pembakar.
Tekan sedikit dengan garfu dan sapu dengan kuning telur.
Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.

Biskut Buah Berempah


Biskut Buah Berempah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;