3 Jun 2017 0 comments

Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies

Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies -

Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies

Bahan-bahan
250 gm mentega - dilembutkan
100 gm gula kaster
1/2 sudu kecil esen badam
260 gm tepung gandum
40 gm cornflakes kisar
1/2 cawan jem strawberry

Cara membuatnya:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 C.
  2. Pukul mentega dan gula hingga sebati, masukkan esen badam diikuti tepung dan cornflakes.
  3. Gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut.  Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
  4. Ambil sedikit doh dan gentel bulat (8 gm). Kemudian tekan sedikit dibahagian tengah dengan ibu jari atau belakang sudu metrik.
  5. Paip jem ditengahnya.
  6. Bakar lebih kurang 20 minit atau sehingga sedikit keperangan. Sejukkan seketika sebelum di hias dengan gula aising.

Gula Aising - Drizzle
125 gm gula aising
1/4 sudu kecil esen badam
2 sudu kecil susu segar

Satukan gula aising, esen badam dan susu di dalam satu mangkuk.  Gaul sebati, jika pekat tambah sedikit susu lagi.  Masukkan ke dalam piping bag dan drizzle di atas biskut


Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies


Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Jun 2017 0 comments

Tart Nenas Gulung

Tart Nenas Gulung -

Tart Nenas Gulung

Bahan-bahan
250 gm mentega
50 gm gula aising
2 sudu besar minyak sapi QBB
350 gm tepung gandum

Jem nenas siap guna, gentel
Telur untuk sapuan

Penyediaan :
Pukul mentega, minyak sapi dan gula asing dengan senduk kayu hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Rehatkan adunan selama 15 minit.
Masukkan ke dalam acuan tart dan picit memanjang.
Letak jem di hujung dan gulung rapi.
Sapu dengan kuning telur.
Bakar pada suhu 150C selama 15 - 20 minit atau hingga masak.


Tart Nenas Gulung


Tart Nenas Gulung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;