5 Jun 2017 0 comments

Biskut Gajus

Biskut Gajus -

Biskut Gajus
Sumber :  Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
250 gram mentega
120 gram gula aising, diayak
2 kuning telur gred A
1 camca teh esen vanilla
450 gram tepung gandum
60 gram gajus, disangai sekejap hingga wangi dan kisar halus
2 camca teh emplex (penggaring biskut)

Kuning telur, untuk sapuan
Gajus, untuk hiasan

Cara-cara :

  1. Ayak tepung dan emplex.  Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga berkrim, masukkan kuning telur, esen vanila dan putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung, serbuk gajus dan uli menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.
  4. Canai dan terap mengikut acuan kesukaan.  Susun di atas dulang pembakar yang digris marjerin.
  5. Sapu kuning telur, lekatkan gajus sebagai hiasan.  Sapu kuning telur pada gajus.
  6. Panaskan oven selama 10 minit dan bakar pada suhu 170c selama 25 minit.
  7. Pusingkan kedudukan dulang supaya biskut masak sekata.
  8. Simpan dalam bekas kedap udara.


Biskut Gajus


Biskut Gajus shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Jun 2017 0 comments

Biskut Ferrero Rocher

Biskut Ferrero Rocher -

Biskut Ferrero Rocher

Bahan-bahan
250 gm mentega
80 gm gula icing
20 gm cornflakes kisar
350 gm tepung gandum
100 gm serbuk badam, sangai
40 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (peragup biskut)
1/2 sudu teh esen vanilla
Kacang Hazelnut - di panggang sebentar (jika suka)

Salutan
Almond nibs secukupnya
3 biji putih telur

Celupan
300 gm Coklat masakan
40 gm coco butter


Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula, hingga sebati.  Masukkan esen vanilla.
  2. Kemudian masukkan tepung gandum, emplex, serbuk badam, tepung jagung dan cornflakes kisar.
  3. Uli sebati.
  4. Panaskan oven suhu 150c.
  5. Bulatkan adunan sebesar guli (10gm), masukkan kacang hazel di tengahnya dan bulatkan kembali.
  6. Atur di dalam dulang pembakar yang di lengser dgn marjerin.
  7. Bakar pada suhu 150c selama 20 - 25 minit.
  8. Sejukkan biskut sebentar, kemudian celup biskut yang dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan dengan almond nibs.
  9. Bakar semula lebih kurang 5 minit. 
  10. Cairkan coklat masakan dan coco butter secara double boil.
  11. Menggunakan penyepit, celup biskut ke dalam coklat dan letak di dalam cawan kertas.
  12. Biarkan coklat beku sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
Note :  Cara kedua, doh yang di bulatkan di celup ke dalam putih telur dan di golek ke dalam almond nibs sebelum di bakar.

Biskut Ferrero Rocher


Biskut Ferrero Rocher shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;