Biskut Gajus
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan
250 gram mentega
120 gram gula aising, diayak
2 kuning telur gred A
1 camca teh esen vanilla
450 gram tepung gandum
60 gram gajus, disangai sekejap hingga wangi dan kisar halus
2 camca teh emplex (penggaring biskut)
Kuning telur, untuk sapuan
Gajus, untuk hiasan
Cara-cara :
- Ayak tepung dan emplex. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga berkrim, masukkan kuning telur, esen vanila dan putar hingga sebati.
- Masukkan tepung, serbuk gajus dan uli menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.
- Canai dan terap mengikut acuan kesukaan. Susun di atas dulang pembakar yang digris marjerin.
- Sapu kuning telur, lekatkan gajus sebagai hiasan. Sapu kuning telur pada gajus.
- Panaskan oven selama 10 minit dan bakar pada suhu 170c selama 25 minit.
- Pusingkan kedudukan dulang supaya biskut masak sekata.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
Biskut Gajus
Biskut Gajus shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi