18 Jul 2017 0 comments

Kek Upside Down Buah Pir Karamel

Kek Upside Down Buah Pir Karamel -

Kek Upside Down Buah Pir Karamel
Di cuba oleh Kak Wan
Resipi : Chef Zam

Bahan Karamel
1/4 cawan (50 g) Mentega (unsalted)
 2/3 cawan (125 g) gula perang
2 biji buah pir merah- dibuang biji dan dihiris 16 potongan

Adunan Kek
1/2 cawan (115 g) gula kastor
1/2 cawan (115 g) mentega (unsalted)- suhu bilik
2 biji telur
1 sudu teh perisa vanila
1 2/3 cawan (200 g) tepung kek/gandum }
1 sudu teh baking powder } diayak bersama
1/2 cawan (100 ml) susu segar

Penyediaan
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. 
  2. Griskan acuan kek, susun hirisan buah pir di dasarnya dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega, masukkan gula perang dan didih seketika hingga cair, sebati dan pekat.
  4. Tuangkan adunan karamel ke dalam acuan kek dengan susunan buah pir dan biarkan merata, sejuk dan set.
  5. Untuk adunan kek, pukul gula dan mentega sehingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul rata dan gaulkan dengan perisa vanilla.
  6. Masukkan bahan kering dan susu secara berselang-seli sehingga sebati.
  7. Bakar selama 40 – 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan, hiaskan dengan kacang walnut yang dipanggang dan dicincang di atasnya.
Kek Upside Down Buah Pir Karamel


Kek Upside Down Buah Pir Karamel shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Jul 2017 0 comments

Kek Buah Bakar

Kek Buah Bakar -

Kek Buah Bakar

Bahan A - Ayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh serbuk kayu manis

Bahan B
400 gm mixed fruit
10 biji ceri merah
10 biji ceri hijau
50 gm tepung gandum

- Cuci mixed fruit dan ceri, toskan hingga kering.  Gaul bersama tepung hingga rata

Bahan C
250 gm mentega
150 gm gula kastor
4 biji telur A
50 ml susu cair
1 sudu besar orange emulco / sunquick - jika suka

Loyang bundt 10in atau loyang 8in di gris

Penyediaan :

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  2. Masukkan telur satu demi satu dan pukul hingga gebu.
  3. Masuk susu cair dan orange emulco, putar hingga rata.
  4. Masukkan bahan A dan putar perlahan hingga sebati.
  5. Tutup mixer, masukkan bahan B dan kaup balikkan hingga rata.
  6. Tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 160C selama 45-60 minit hingga masak.
  7. Kek bertambah lembut dan enak jika di makan keesokkan harinya.

Kek Buah Bakar


Kek Buah Bakar shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;