19 Aug 2017 0 comments

Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai

Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai -

Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai

Bahan-bahan
4 ekor sotong isi putih saiz besar
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar madu
1/4 sudu teh garam

Cuci bersih sotong, lumur dengan semua bahan hingga rata.  Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.

Penyediaan :
Keluarkan sotong dari peti sejuk, keringkan air di atas tissue dapur.
Kemudian cucuk sotong dengan lidi satay hingga ke kepalanya.
Kelar-kelarkan badan sotong dan rengiskan dengan sedikit minyak.
Panggang di atas bara api atau di dalam oven hingga masak.

Sos Seafood Thai

Bahan-bahan
6 tangkai cili padi merah
5 tangkai cili padi hijau
1 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih - bakar sebentar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar jus limau nipis

Kisar cili, bawang putih dan daun ketumbar,  Masukkan garam, sos ikan, sos tiram, jus limau nipis dan gula,  Kisar sebentar jangan terlalu halus.
Sos seafood sesuai untuk semua jenis makanan laut, udang, ketam, sotong, ikan dan lain-lain.

Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai



Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Aug 2017 0 comments

Ayam Betutu Bali

Ayam Betutu Bali -

Ayam Betutu Bali

Bahan-bahan
1 ekor ayam, buang bahagian dalam
1 biji limau nipis
1 sudu teh garam

Cuci bersih ayam, lumur dengan jus limau dan garam, biarkan selama 10 minit.

Bahan Kisar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili merah
2 batang serai, bahagian putih
1 inci belacan atau 1/2 kiub pati ikan bilis
2 cm kunyit hidup
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cm halia
2 cm lengkuas
Garam dan gula merah secukupnya

Hiris semua bahan dan kisar hingga halus.

Bahan Isi
100 gram pucuk ubi, celur dan hiris halus
4 helai daun limau purut, hiris
Minyak untuk menumis

Daun pisang untuk membungkus
Tali dan lidi

Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.  Angkat dan bahagikan tumisan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dicampurkan dengan daun ubi dan daun limau purut, Gaul hingga rata.
Satu bahagian lagi di lumurkan pada ayam.  Cucuk badan ayam di beberapa tempat dengan garpu supaya bahan tumisan menyerap ke dalam.
Sumbat tumisan daun ubi ke dalam rongga ayam hingga padat.  Semat bahagian bawah dengan lidi supaya isinya tidak terkeluar.

Bungkus ayam dengan daun pisang dan ikat.

Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 25 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu.
Keluarkan daun pisang dan panggang ayam tadi di dalam oven pada suhu 200C hingga masak.
Sajikan ayam dengan dibelah bersama isinya.

Ayam Betutu Bali


Ayam Betutu Bali shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;