22 Aug 2017 0 comments

Sentiling Nanas

Sentiling Nanas -

Sentiling Nanas

Bahan-bahan 
500 gram parutan ubikayu (tapis airnya)
125 gram gula pasir
100 gram nenas parut (tapis airnya)
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen nenas (optional)
Pewarna kuning dan hijau

Loyang 7 x 3 in - alas plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Satukan parutan ubi, gula, nenas, garam dan esen.  Gaul rata dan bahagi kepada 2 bahagian sama banyak.
  2. Satu bahagian di letak pewarna kuning dan satu lagi di letak pewarna hijau.
  3. Ratakan adunan kuning dan kukus selama 15 minit.  Angkat dan cakar permukaannya dengan garfu.
  4. Kemudian ratakan pula adunan hijau dan kukus lagi selama 15 minit hingga masak.
  5. Sejukkan sebentar, potong dan golekkan ke atas kelapa parut kukus.
Kelapa Parut Kukus
150 gram kelapa parut kasar
1 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam

Satukan semua bahan dan kukus selama 15 minit.

Sentiling Nanas


Sentiling Nanas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Aug 2017 0 comments

Tofu Lembut Sos Tiram

Tofu Lembut Sos Tiram -

Tofu Lembut Sos Tiram
Sumber :  Pn Zuraidah Ismail

Bahan-bahan
2 blok Tofu lembut
4 ulas Bawang puteh, cincang
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil Minyak bijan
1/2 sudu besar kicap hitam
Garam dan gula
1 cawan air
Tepung jagung di bancuh sedikit air

Bahan hiasan
2 biji Tomato, di potong
1 biji capsicum hijau
Cili merah jika suka
Daun bawang, di hiris
Bawang goreng

Penyediaan :
  1. Kukus tofu selama 15 minit.  Angkat dan keluarkan airnya.  Potong 4
  2. Sementara itu, tumis bawang putih hingga keperangan,
  3. Masukkan air, sos tiram, minyak bijan, garam dan gula secukup rasa.  Tambah sedikit kicap hitam untuk mencantikkan kuah.
  4. Bila kuah telah mendidih, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. Biarkan sebentar, masukkan tomato dan capsicum.
  6. Tuang kuahnya ke atas tofu, tabur daun bawang dan bawang goreng.


Tofu Lembut Sos Tiram


Tofu Lembut Sos Tiram shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;