4 Sept 2017 0 comments

Satay Uyghur

Satay Uyghur -

Satay Uyghur

Bahan-bahan
1kg daging (bahagian yang berlemak)
1/2 cawan minyak masak untuk merenjis
1 sudu kecil serbuk cili kering (chili flakes)
1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
2 biji lemon - potong baji untuk menghidang

Bahan Perap (Marinade)
1 sudu kecil serbuk halia / 1/2 in halia segar tumbuk
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili kering
1 sudu kecil serbuk buah pala
3 sudu kecil garam
3 ulas bawang putih - tumbuk
4 sudu besar minyak masak
3 sudu besar kicap cair (light soy sauce)

Skewers atau ( lidi satay yang di rendam dalam air sejuk)

Cara-cara :
  1. Potong daging 2.5cm kiub.
  2. Satukan bahan-bahan perap dan gaul rata bersama daging.  Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 1 jam atau seeloknya semalaman supaya daging lebih lembut dan beraroma.
  3. Cucuk daging perap dengan skewers atau lidi satay.
  4. Bakar di atas bara api (dapur arang) sambil di renjis sedikit minyak.  Sentiasa balik2 kan satay dan tabur sedikit serbuk cili kering dan serbuk jintan putih ketika membakar.


Hidang bersama perahan jus lemon atau yogurt.

Satay Uyghur


Satay Uyghur shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Aug 2017 0 comments

Pengat Labu

Pengat Labu -

Pengat Labu

Bahan-bahan
1/2 biji labu, potong saiz sederhana
1 1/2 cawan air
400 ml santan kotak
2 sudu besar sagu mata ikan, cuci dan toskan
1/2 ketul gula melaka, racik halus atau gula perang
2 sudu besar gula pasir atau lebih ikut kemanisan
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan, di simpul

Penyediaan :
  1. Kukus labu dengan api besar selama 10 minit hingga masak.
  2. Dalam periuk, satukan air, daun pandan, gula melaka dan gula.  Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan santan dan biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan sagu, biar seketika sehingga sagu menjadi jernih.
  5. Akhir sekali masukkan labu kukus dan sedikit garam.
  6. Biarkan mendidih sebentar.  Angkat dan hidangkan.


Pengat Labu


Pengat Labu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;