4 Sept 2017 0 comments

Kerabu Buah Beka

Kerabu Buah Beka -

Kerabu Buah Beka

Bahan-bahan
1 biji buah beka
1 ekor ikan kembung - bakar ambil isinya
1 cawan kelapa parut, goreng hingga perang
5 sudu besar santan pekat atau santan kotak (panaskan dahulu)
2 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji limau nipis
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Hiris
3 tangkai daun kesum
2 ulas bawang merah

Cara-cara :
  1. Buang bahagian tepi kulit beka dan hiris nipis-nipis,  Kemudian celur sebentar hingga kulitnya menjadi lembut.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam bekas besar bersama hirisan daun kesum dan bawang hiris.
  3. Tumbuk lada hitam hingga hancur, masukkan bawang merah, bawang putih, gula dan garam,  tumbuk lagi hingga lumat,
  4. Masukkan kelapa goreng dan tumbuk hingga kelapa hancur.
  5. Akhir sekali, masukkan isi ikan, tumbuk ringan dan gaul rata.
  6. Masukkan ke dalam bekas berisi buah beka dan gaul rata.
  7. Masukkan santan pekat, perasakan dengan budu dan perahan jus limau.  Tambah garam dan gula jika perlu. Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
  8. Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

Cara Bakar :
Layur buah beka di atas api hingga kulitnya mengerutu.  Kemudian kikis sedikit kulit yang terbakar.
Hiris nipis-nipis dan gaul bersama bahan tumbuk, bahan hiris, santan dan bahan perasa.

Kerabu Buah Beka


Kerabu Buah Beka shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Satay Uyghur

Satay Uyghur -

Satay Uyghur

Bahan-bahan
1kg daging (bahagian yang berlemak)
1/2 cawan minyak masak untuk merenjis
1 sudu kecil serbuk cili kering (chili flakes)
1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
2 biji lemon - potong baji untuk menghidang

Bahan Perap (Marinade)
1 sudu kecil serbuk halia / 1/2 in halia segar tumbuk
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili kering
1 sudu kecil serbuk buah pala
3 sudu kecil garam
3 ulas bawang putih - tumbuk
4 sudu besar minyak masak
3 sudu besar kicap cair (light soy sauce)

Skewers atau ( lidi satay yang di rendam dalam air sejuk)

Cara-cara :
  1. Potong daging 2.5cm kiub.
  2. Satukan bahan-bahan perap dan gaul rata bersama daging.  Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 1 jam atau seeloknya semalaman supaya daging lebih lembut dan beraroma.
  3. Cucuk daging perap dengan skewers atau lidi satay.
  4. Bakar di atas bara api (dapur arang) sambil di renjis sedikit minyak.  Sentiasa balik2 kan satay dan tabur sedikit serbuk cili kering dan serbuk jintan putih ketika membakar.


Hidang bersama perahan jus lemon atau yogurt.

Satay Uyghur


Satay Uyghur shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;