7 Sept 2017 0 comments

Dendeng Daging

Dendeng Daging -

Dendeng Daging

Bahan-bahan
1 kilo daging lembu dipotong ketulan sederhana besar

Rebus daging hingga berubah warna, jangan sampai lembut.
Angkat dan toskan airnya, simpan air rebusan untuk di guna kemudian.
Ketulan daging di hiris nipis, kemudian ketuk ringan dengan ulu lesung supaya leper.  Ketepikan.

Bahan Hiris
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
1 inci halia

Goreng bahan hiris hingga keperangan.  Toskan.
Simpan minyaknya untuk menumis.

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 helai daun limau purut diramas2
3 batang serai di ketuk
2 - 3 sudu besar cili kisar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar

Bahan Perasa
2 sudu besar kicap hitam
1/2 cawan kicap lemak manis
gula dan garam secukupnya
1 sudu kecil pes asam jawa
Air rebusan daging secukupnya


Penyediaan :
  1. Guna minyak gorengan bawang, goreng hirisan daging hingga permukaannya sedikit kehitaman.
  2. Angkat dan toskan.
  3. Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar untuk menumis.
  4. Tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
  5. Masukkan daging, air rebusan daging dan bahan-bahan perasa.  Kacau dan renehkan hingga kuahnya hampir kering.
  6. Angkat dan gaulkan dengan gorengan bawang.  Hidang bersama nasi putih.


Dendeng Daging


Dendeng Daging shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Sept 2017 0 comments

Penne Pasta Marinara

Penne Pasta Marinara -

Penne Pasta Marinara

Bahan-bahan
300 g penne pasta
Sedikit garam
100 g udang, buang kulit, tinggalkan bahagian ekor
100 g sotong, potong bulat
Serbuk lada hitam secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega
1 sudu besar  bawang putih yang dicincang
Parutan keju Parmesan
Daun parsley
Tomato Cherry
Lemon

Penyediaan :
  1. Rebus pasta dan sedikit garam hingga mendidih mengikut arahan pada paket.  Toskan.
  2. Gaul udang, sotong dengan secubit garam, lada hitam dan serbuk bawang putih.
  3. Dalam kuali, panaskan minyak zaitun, masukkan udang dan sotong, goreng sebentar saja.  Angkat dan ketepikan.
  4. Bersihkan kuali, kemudian cairkan mentega dengan api sedang.
  5. Tumis bawang putih cincang hingga naik bau.
  6. Akhir sekali masukkan pasta, parutan keju, seafood, dan  tomato.  Gaul rata hingga keju cair.
  7. Hidang bersama taburan daun parsley, rengisan lada hitam dan tambahan parutan keju dan perahan jus lemon.


Penne Pasta Marinara


Penne Pasta Marinara shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;